25 Март 2019понеделник14:52 ч.

"Сигнал към Съединените щати"

Новите руски образци настъпателно оръжие могат да променят баланса на силите

/ брой: 46

автор:Георги Георгиев

visibility 816

Демонстрираните миналата седмица по време на посланието на руския президент Владимир Путин към Федералното събрание нови образци ракетно, торпедно и лазерно оръжие, очаквано предизвикаха ефекта на "информационна бомба". Те предизвикаха "загриженост" у някои западни лидери и най-разнопосочни коментари в световните медии. За някои от тези разработки има сравнително достатъчно информация, но други са покрити все още от плътната пелена на секретността и дори външният им вид не е известен. Какво обаче все пак е известно за шестте разсекретени оръжия?

1. Тежка междуконтинентална балистична ракета "Сармат"Известно е, че тази разработка е започната не по-късно от юни 2009 г., а първият образец вероятно е бил готов към края на 2016 г. Ракетата е разработена от Държавния ракетен център "Макеев". Целта на създаването й е да замени съществуващата Р-36М "Воевода". Ракетата тежи 200 тона и може да носи полезен товар до 10 тона. Според наличната информация тя ще има бойна глава, разделяща се на до 10 блока. "Сармат" ще направи възможно възраждането на концепцията за "орбитална бомбардировка", което позволява атаки например на обекти на територията на САЩ чрез множество траектории, включително чрез Южния полюс, заобикаляйки зоните за ПРО на САЩ. Смята се, че специално за тази ракета е разработен управляемият хиперзвуков боен блок Ю-71.

2. Свръхдалекобойни крилати ракети с ядрен двигателТази разработка още няма собствено име, но според някои източници е известна под индекса 9М730. По думите на руския президент: "Малогабаритна свръхмощна ядрена енергийна установка, която се помества в корпуса на крилати ракети като нашата най-нова Х-101 с въздушно базиране, но при това осигурява в десетки пъти по-голяма далечина на полета, която практически е неограничена." Ракетата, за която не се дава информация дали и как замърсява с радиация атмосферата по време на полет, е била изпитана на Централния военен полигон края архангелското село Ньонокса. С изпитанията на крилатата ракета с ядрен двигател се свързва и разконсервация на два специални самолета-летящи лаборатори Ил-976. Забелязаните да летят край полигона Ил-976 са носели емблемите на "Росатом".
Според военния експерт Владислав Шуригин новата ядрена ракета е оръжие за сдържане на противника. В предвоенния период тя може да бъде изстреляна, да баражира дълго в зададените райони и така да "размисли" противника от нанасянето на ядрен удар по Русия или нейните съюзници.

3. Безпилотна атомна подводница с ядрено оръжиеПодобна система бе показана уж случайно по руската телевизия на 10 ноември 2015 г. по време на среща на президента Путин с представители на Министерството на отбраната и военнопромишления комплекс. Тогава камерата показа как висш военен разглежда изображение на подводен апарат наречен "Статус-6". Това е многоцелеви самоходен подводен апарат, който се пренася от друга подводница и се изстрелва на определено разстояние от целта. Ядрената бойна глава е само един от вариантите за въоръжение на "Статус-6". Вероятно основна цел на това оръжие ще станат военноморските бази на противника и пристанищата, които не само да бъдат унищожени от ядрената експлозия, но и направени за дълго време негодни за възстановяване поради радиационното замърсяване.
Такъв проект е разработен в СССР още през 50-те години на XX в. от академик Андрей Сахаров. Ядрено торпедо с калибър 1000 мм, наречено Т-15, е трябвало да бъде изстрелвано от обитаема подводница срещу вражеския бряг. Проектът остава само на хартия. Сахаров пише, че дори е бил обвиняван в "кръвожадност" от военните заради тази идея. Мощността на ядрения заряд на "Статус-6" се оценява от военния експерт Константин Сивков като много голяма - до 100 мегатона.
Предполага се, че "Статус-6" е бил изпитан на 27 ноември 2016 г. и е бил изстрелян от изпитателната подводница "Саров".

4. Хиперзвукова авиационна ракета "Кинжал"По време на речта на Путин бе показан полет на тежък изтребител-прехващач МиГ-31, с хиперзвукова аеробалистична ракета под фюзелажа, за която система бе съобщено, че се нарича "Кинжал" и от края на м.г. се намира в опитна експлоатация в руските ВКС. Според главнокомандващия руските ВКС Сергей Суровикин далекобойността на ракетата е 2000 км. Той нарича "важен пробив" създаването на тази ракета, която според редица наблюдатели прилича външно на ракетата от оперативно-тактическия комплекс "Искандер". Двигателят позволявал тя да бъде ускорена за секунди до хиперзвукова скорост и при това да маневрира, което й дава възможности гарантирано да преодолее противоракетната защита на противника. Това оръжие в момента няма аналози в света. Предполага се, че носител на ракетата "Кинжал" освен МиГ-31 ще бъде и новият изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха Су-57.

5. Хиперзвуков планиращ боен блок "Авангард"


Една от най-впечатляващите като характеристики демонстрации, бе на хиперзвуков боен блок "Авангард", който се изстрелва от балистична ракета (предположенията са, че става дума за нова модификация на ракетата УР-100Н, с натовско обозначение СС-19 "Стилет". Редица експерти смятат, че управляемият хиперзвуков блок Ю-71 и "Авангард" са едно и също нещо. Външният вид на блока е неизвестна, но се предполага, че има формата на триъгълник, в чиято задна част се намират двигателите, които му придават хиперзвукова скорост, след като се отдели от ракетата-носител. По думите на руския президент "Авангарад" развива скорост 20 пъти по-голяма от скоростта на звука, лети към целта обгърнат от плазмен облак, но при това надеждно се управлява.
Смята се, че голяма част от полета на "Авангард" протича на височина от 100 км, т.е. на границата с космоса. Според британското военно издателство "Джейнс" Ю-71 или "Авангард" е бил изпробван през 2011, 2013, 2014 и 2015 г. Неговите характеристики правят практически невъзможно прехващането му от средствата за ПРО и ПВО. По неофициална информация първото ракетно стратегическо подразделение ще бъде превъоръжено с новия планиращ боен блок до 2025 г.

6. Боен лазерПоследното от шестте иновативни оръжия, показани по време на посланието на руския президент, бяха бойните наземни лазери. На показаното видео бе демонстрирана лазерна установка, разположена върху удължено автомобилно шаси и редица други обслужващи машини. Руският президент обяви, че от края на 2017 г. тези лазерни установки вече постъпват в армейските части. Путин специално подчерта, че това е изцяло нова руска разработка, а не използване на съветското наследство. Други коментари бяха обаче спестени на публиката.
Според военния експерт Виктор Мураховски вероятно този лазерен комплекс се използва за противовъздушна и противоракетна отбрана. Той предполага, че за генериране на лъча се използват компактни атомни енергийни установки.
 

Още фируги от властта се оказаха клиенти на "Артекс"

автор:Дума

visibility 109

И шефът на КПКОНПИ се уредил с евтини апартаменти

автор:Дума

visibility 263

Прокуратурата влезе в МВР-Благоевград

автор:Дума

visibility 62

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 148

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 143

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 656

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 350

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 231

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57