18 Ноември 2018неделя13:14 ч.

Балкански трик

/ брой: 45

автор:Евгени Гаврилов

visibility 750

Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът Бойко Борисов са провели телефонен разговор в понеделник вечерта, става ясно от официално съобщение на правителствената информационна служба. Борисов е запознал Путин с идеята си за развитие на проекта АЕЦ " Белене" като общобалкански и посочил, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. А "Путин поздравил премиера с националния празник" и изразил готовност Русия да се включи отново в подобни обсъждания, пишат от МС.
Два часа след обилната българска информация за хъбове и потоци излезе и официалното съобщение на Кремъл за провелия се разговор. То е далеч по-кратко и явно излъчва доста студен тон. Двамата" са си разменили поздравления" за празника. В текста на Кремъл няма и помен от идеите на Борисов за среща с Путин по време на българското европредседателство. Най-общо се споменава за бъдещо сътрудничество в различни икономически сектори, в това число и енергетиката.  
Доколкото Путин и Лавров вече изразиха официално своите поздравления за 140-годишнината, когато им беше времето, няма как разговорът завчера да е бил по този повод. Естествено, това не е била единствената тема за разговор между двамата. Вероятно е станало дума и за обидата, с която си тръгна от България руският патриарх Кирил заради това че в официални изяви властта тук руското участие в Освобождението ни бе приравнено с това на други държави, но затова официално съобщение няма.
"АЕЦ "Белене" е една лъжа и балкански трик". Това са думи, изречени точно преди шест години от парламентарната трибуна, когато ГЕРБ наложи мораториума върху изграждането на втората атомна централа. Не е трудно да се познае, че те са излезли от устата на тогавашния премиер Бойко Борисов. За сегашния премиер Бойко Борисов, обаче се оказва, че това е един важен Балкански проект.
В края на миналия месец на икономическия форум в Лондон българският премиер каза, че сме платили два ядрени реактора с мощност 2000 мегавата и било недопустимо те да стоят в кашони. Затова общ балкански проект за електропреносна система щял да бъде прекрасно решение. 
Както е известно, руската компания "Атомстройекспорт" осъди нашата страна да плати 620 млн. евро. като неустойка и за оборудване на реакторите. Не става дума за самите реактори, с които Борисов се хвали. Те струват значително повече. По предварителни разчети цялото оборудване към реакторите трябваше да бъде доставено у нас до края на 2016 г., но това не стана. След това срокът бе удължен до средата на миналата година. Тогава от правителството съобщиха, че през февруари (2017 г.) реакторите са тръгнали и през април ще са в България. По този повод Борисов излетя спешно за Иран, за да търсел купувач за тях. Естествено, това се оказа поредната пушилка, защото не можеш да продадеш "кашони" по израза на премиера, които и досега ги няма на площадката в Белене.
Изобщо, от всичко това стават ясни поне две неща. Първо, няма как Кремъл да приема България като сериозен партньор при толкова непоследователното ни поведени в двустранните отношения. Затова и информациите от Москва за България са толкова кратки и протоколни. И второ - имаме отличен майстор на балканските трикове.

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223