12 Ноември 2018понеделник21:02 ч.

Право, куме, в очи...

В очакване на свежи митове

/ брой: 45

автор:Светлана Михова

visibility 881

Когато държавният глава на някоя важна страна направи важно изявление, останалите глави не си губят дълго времето, за да реагират. Предполага се, че имат солидни позиции, здрав разум, знаят си интересите и с логиката всичко им е наред.
Този път обаче най-важните лидери от най-важния и могъщ съюз - НАТО, твърде дълго се почесваха, преди да възпроизведат някакъв отговор на посланието на Путин и представеното в него най-ново руско стратегическо оръжие. Първо дълго пазиха мълчание, макар да се разбра, че всички са го слушали внимателно. Някои още мълчат. После най-важните сред важните - такива като Макрон и Меркел, трескаво си зазвъняха по телефоните, за да изразят "общата си загриженост". Но официална "обща" реакция на обединена Европа така и не се появи. Не се знаеше какво мисли Главния във Вашингтон. Тогава двамата главни европейци му се обадиха, но и от това нищо не последва. Явно в наръчника с инструкции как да се действа при изключителни обстоятелства липсва указание за конкретния случай. Затова и по-маловажните от групата на НАТО се смълчаха. Оставиха на медии и говорители на разни ведомства да реагират. Кой с каквото и както може.
Така се зараждаха митове. Един от друг по-фантастични, сякаш участваха в конкурс. Пръв се появи митът, че Путин блъфира. Такова супероръжие няма и не може да има, защото единствената супердържава САЩ и супералиансът НАТО го нямат. "Изостанала и бедна" Русия е абсурд да го има. "Бъдете спокойни, нашата армия ще ви защити", бе най-умното, което можа да каже говорителката на Пентагона. Не се разбра от какво щи ги защитава, щом "картинките" на Путин са гола измислица. Други предложиха мита, че "звездните оръжия на Русия" са предизборен финт за отвличане вниманието на руснаците от тежките икономически проблеми. Няма значение, че преди да премине към военната част на посланието си, руският президент час и половина говори именно по тези проблеми и подробно изложи програмата и задачите пред страната за следващите години. Експерти с багаж от дипломатически опит родиха трети мит. Вещо предположиха, че Путин ловко блъфира, за да стресне Запада и да го принуди на компромиси и преговори. Така си въобразявал, че санкциите ще бъдат отменени и ще му простят за Крим.
И други митове - все в този дух, се появиха, но най-неприятното е, че няколко други се развенчаха. Първият от тях е, че НАТО е готова и е в състояние да защити всичките си членове от всякаква външна агресия. Всъщност, признания на военни експерти, че това е невъзможно, отдавна и периодично се появяваха. Някои предупреждаваха, че алиансът няма добре подготвена, модерна военна промишленост, която да се координира според общите нужди, че голяма част от въоръжението е остаряло. Лидерите по върховете обаче предпочитаха да подхранват митовете, за да продължат да привличат още страни, останали досега по стечение на обстоятелствата извън "обединеното командване". Не че пактът се е замислил за тяхната сигурност, а за да разшири терена си.
Нервност обхвана и "фронтовите държави" от Източна Европа, където попада и наша милост. Там населението е по-патило и по-трезво гледа на случващото се. С две думи, съмнява се, че Путин блъфира. А неговите нови оръжия правят спасителния чадър на САЩ за ПРО излишен. Така и митът за чадъра отива на кино. Нека Полша и Румъния и всички около тях питат защо им трябваше да си навличат гнева на Русия и защо ги сложиха на мушката й. Особено ги стреснаха авиационните ракети "Кинжал", вече на въоръжение в Южния военен окръг на Русия, т.е. - точно този, който е на другия бряг на Черно море. Някога оттам чакахме да се появи газова тръба, а сега - на ти "кинжал". Кой ни ги скрои? Все тия, на които сме поверили и сигурността и "себе дори". Оказа се, че ни пращат на "фронтовата линия", без никаква защита и адекватна екипировка. Нещо повече, с учения нон-стоп под носа на мечката я дразнят, за да отнесем ракетно-ядрения й удар. Големите и силните ще участват от въздуха, ако им стиска, и като видят дебелия край, ще се изнесат. Умно скроено. По съюзнически. Целокупното българско военно началство и управително тяло мълчи. Не бърза да заема позиция, да не сгази лука. Чака инструкция с поредния мит.
Подозирайки сами, че митовете им за блъфовете на Путин трудно ще хванат дикиш, в Брюксел и Вашингтон почесаха глави и пуснаха в обращение брадатата лъжа за хибридната и информационната война на Русия. Преди това побързаха да я обвинят в разпалване на надпревара във въоръжаването и "безотговорно отношение към човечеството". Така се произнесоха и Тръмп, и англичанката Мей, и главният в НАТО Столтенберг. Най-ербап го даде британският военен министър Уилямсън. Той се изпъчи от далечния си остров и страховито предупреди: "Ние няма да стоим покорно и да позволим на Русия да притеснява целия свят. Лондон е длъжен да се изправи срещу заплахата". Путин засега не е изпратил депеша, че се е уплашил. Интересно какво чака? Сигурно някой нов по-свеж мит.
 

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 220

Запорираха сметки и имоти на Миню Стайков

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 13

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 6

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 7

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 4

/ брой: 220