23 Март 2019събота21:50 ч.

Актуално

Впрочем, какво празнуваме?

/ брой: 45

автор:Ева Костова

visibility 797

Обичайната суматоха сутрин у дома. По радиото върви реклама - нещо от сорта: елате в "The Mall" да посрещнем празника. Утре е осми март понеже. В същото време трябва да започне пресконференция с един от синдикатите на тема: "Не на насилието на работното място". Ай да му се не види! За "Дъ МОЛ" и дума не може да става - без силикон пенсиите ги превеждат днес, заплатата отдавна свърши... Всъщност какво ще празнуваме утре? Единственият ден на жената в годината, подмененото му подобие, съпроводено с пазар из мола, увехнало цвете от началника, гуляи, семейни скандали заради някой колега примерно или?
Да си припомним началото - първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Календарната дата се свързва с първата масова проява на работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк - жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Исторически погледнато, 8 март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения и права на жените. Днес денят в този либерализиран, глобализиран и идиотизиран свят губи онази окраска от размирните политически времена и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях. Е, у нас и това май не остана! А на правата на жените кой ти гледа днес в България с отговорност и уважение? Това превръща още повече деня в криворазбран празник - комунистическа отживелица за едни, за други - лицемерие, за трети, дори и жени - смешен. Никой вече не си спомня откъде идва празникът, как се променя през годините, накъде върви. Поводи за дискусия - много. Дискусии всякакви, на кръгли маси, на трапеза, на купон поединично - колективите вече са отживелица, по пенсионерски клубове - о, спомняте ли си, госпожо?! Тук разговорите са най-милите, защото младостта си е отишла с едно друго време, а новото не е донесло нищо ново - само повече тъга от мъдростта и от унизителното отношение към третата възраст от страна на държавата най-вече. Защото някои самотни жени не получават дори и едно увехнало цвете на този празник. Най-много да се сети някой близък съсед. Някога децата им пишеха картички в детските градини с детските си ръчички: "Честит празник, мила мамо!" С нарисувани цветчета! Дали днес внуците правят нещо подобно, не се знае, защото и детските градини не са същите като онези от времето на една отминала младост. Днес може би пишат на английски около Хелуин и Свети Валентин. 8 март - Денят и на майката, кучета го яли. Простотии! "Дъ Мол" му е майката!
В мола работата е друга - цупиш се пред един подарък, харесваш друг, искаш и трети. Стига да има до тебе мъж с по-як портфейл. Не трябва непременно да е Ален Делон муцката, за да застане на лапички пред сладураната, която не знае дори какво точно да поиска. Нищо лично, моля ви се! Нека иска жената! Пък то не и дадено всекиму такова искане и такова отдаване на любов! Нека не завиждаме. Но когато застанеш пред щанда за храна на децата, а до теб не стои мъж с дебел портфейл, нещата са други. Сив и скучен пейзаж! Когато младостта е слезнала по склона "млада, нахална и гола". Когато парите от пенсията свършват за дни, когато дори и млада жената познава само бедност и грижа за оцеляване. И когато дори картичката с "мила мамо" не стига до нея.
Всъщност - това се жените на България, погледнато реално. Мъжки момичета! Които заслужават и най-хубавия букет, и най-хубавия подарък. Стига да има кой да им ги поднесе! И не само на този ден, дето дирите му не избледняват вече векове и винаги ще остане в каквито и да е разновидности. Някога бунтарките са показали мястото на жените в първите редици на радетелите за свобода и равенство, за уважение на правата и достоен живот. Дали днес е мъртъв този революционен порив?
Впрочем - Честит празник, български жени!  

Бъди като тревата - изправяй се,
когато те газят!
Бъди като кокичето - намирай топлина,
дори в снега!
Бъди като звездите - близка и далечна,
даряваща любов и светлина!

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56