17 Ноември 2018събота11:50 ч.

Репортаж

Празник на духа и сърцето

Със залп на черешово топче в гр. Левски отбелязаха 140-ия рожден ден на свободна България

/ брой: 44

автор:Ина Михайлова

visibility 1728

Сняг, дъжд, лед... Дали е било така и преди 140 години? Не знаем. Но се надяваме на този 3 март слънцето да изгрее. С тези думи и молитви левчелии очакваха националния празник.
И слънцето изгря в Левски. Защото "Трети март е рождената дата на днешна модерна България". С тези думи кметът на общината Любка Александрова приветства левчелии и откри тържествения спектакъл по случай 140-ия рожден ден на свободна България. Мечтата на Левски и Ботев, на поколения свободолюбиви българи се сбъдна на 3 март 1878 г., но едва ли щяхме днес да отбелязваме тази дата, ако не беше братската помощ на Русия, подчерта г-жа Александрова.
Руската нотка в най-българския празник изтръгна сълзи и усмивки от левчелии. Жителите на града, носещ името на Апостола на Свободата, започнаха подготовката за празника още на 2 март вечерта. Тържественият концерт с участието на групи и състави от Народно читалище "Георги Парцалев-1901" накара малки и големи да изправят глави. Обичта към родината, поклонът пред подвига на героите и гордостта от славното ни минало просълзиха мнозина. Бурните овации и аплодисменти бяха за самодейците, които с душа и сърце поднесоха спектакъл, на който могат да завидят и професионалните певци, рецитатори и танцьори.

"Кат Русия няма втора"

Стиховете на народния поет Иван Вазов отекнаха в притаения салон на читалището в Левски. Замълчаха малки и големи. "Колкото и да се опитват да преправят учебниците и да ни говорят врели некипели, ний знаем. То е вътре в нас, душа е това, а тя не се поддава на коварство и злоба", промълви възрастна жена. Мъж на средна възраст допълни, че историческата правда не може да бъде подменена и, че чувството, което напира във всеки българин, не може да се изтрие с политически речи. "Да говорят каквото искат "големите", ние тук знаем какво ни е в сърцата", рече той. И затананика в такт с танцуващите казачок на сцената.
Изключителен момент за зрителите в салона бяха пресъздадените епизоди от боевете на Шипка и посрещането на освободителите. Стихове за Освобождението, народна музика и хора, руски песни и танци предизвикаха палитрата от емоции. Само ден след празника си самодейците от "Танасовата музика" от с. Козар Белене, учениците от школата по изкуствата "Добри Христов", танцовите състави "Звънчета" и "Сборенка", фолклорната формация "Северняшка огърлица", мъжката вокална група "Патриоти", вокална група "Дивна" и дует "Славей", сгряха сърцата на левчелии в ледената вечер на 2 март.
На другата сутрин малки и големи се събраха на площада. За да чуят отново гласа на собствените си сърца.
"Днес ние,

потомците на истинските българи

свеждаме глава за топла човешка благодарност и признателност към Русия и нейните чеда, към българските лъвове от Опълчението, които не пожалиха себе си, за да прогонят поробителя от бащиното огнище", отбеляза в приветствието си към жителите и гостите на гр. Левски кметът на общината Любка Александрова.
С огромно вълнение пред левчелии застана 86-годишната Пенка Здравкова - потомка на опълченеца Ангел Геновски от с. Хотница, Великотърновско, участвал в битките при Казанлък, Шейново, Шипка и Стара Загора.
С ентусиазъм още в ранни зори пред общината бе изнесено черешовото топче, а майстор пълначът започна да го подготвя за най-важния миг.
Пред очите на събралото се множество на площада се заредиха славни епизоди от българската история. С "Даваш ли, даваш, балканджи Йово..." бе открит спектакълът, пресъздаващ героични моменти от историята ни. Благодарение на родолюбци от с. Градище хъшовете оживяха. "Патриоти"-те развяха знамената, а залпът на черешовото топче отбеляза 140-ия рожден ден на свободна България. Най-добрите танцьори от клуб "Седем осми" изнесоха на ръце огромен трикольор под звука на химна на България.
А след това всички се хванаха на хорото. Закичени с мартеници, изпълнени с гордост и заредени за следващите дни на изпитания.
На Трети март обаче в Левски не говореха за проблемите и за тревогите си. Празникът на духа и на сърцето ги зареди с надежда за следващите дни. И с вяра, че България ще я бъде.


Със залп на черешово топче в Левски посрещнаха 140-ия рожден ден на свободна България


Трикольорът превзе площада


"Море, войводо, глава си давам,
Яна не давам на турска вяра!"


На площада в Левски "оживя" и лазаретът на Юлия Вревска


Празничното хоро на 3 март


Кметът на общината Любка Александрова и Пенка Здравкова, потомка на опълченеца Ангел Геновски, получиха от децата на Левски портрети на Апостола на Свободата
Снимки АВТОРКАТА

Майките продължават с протестите

автор:Дума

visibility 0

Цветанов доволен, коалицията - здрава

автор:Дума

visibility 14

Каракачанов: Правителството е стабилно

автор:Дума

visibility 207

След оставката: Победа за гражданското общество

автор:Дума

visibility 226

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 146

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 517

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1072

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 215

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 223