12 Декември 2018сряда04:02 ч.

ПАРДОН

Великия Геро - последният магнат

Почти от Скот Фицджералд

/ брой: 43

visibility 156

Михаил ИВАНОВ

Най-после влезнах в света на богатите!
Изгарях от завист заради обикновения живот, който водя, жадувах да вкуся от празника на избраните, да се завъртя във вихъра на валса сред брокат и диаманти, мирис на скъпи пури и парфюми и пукотът от отворени бутилки шампанско... Знаех за всичко това, информираха ме разните телевизионни шоуелити, светски хроники и хайлайфни саги, цялата новопоявила се репортерска развълнуваност от това в какви тоалети са били дамите, какво са пили кавалерите, кой коя е погледнал многозначително...
И ето – седнах на маса с мултимилионер! И не кой да е, а Великия Геро! Само преди месец той купи „Магданоз интернешънъл” собственост на бившата мутра, а сега виден бизнесмен Цеко Говедото! Купи я барабар с дълговете й от почти двеста хиляди! Настанихме се ние в кебапчийница „Подуенско утро”, не може да не я знаете, една барака до гара Подуяне и голямо плюскане и надпиване беше. Значи, две тройки кебапчета с гарнитура фасул, доматена салца и кисели краставички. Славно си прекарахме с Великия! Празник от тези, дето човек ги помни до края на дните си...
А късно вечерта той внезапно се разплака, толкова развълнуван беше от контакта си с обикновен човек като мене. Захвана да маже сълзи и сополи по бузите и да се терзае:
- Майката ми разкатаха тия днешни баровци! Даде ти сто лева, колкото за домазлък и ти прехвърли фирмата си с дълговете! А той, баровецът, печен, натрупал дългове за милиони! Само от сделката с господин Фильо Сопола съм задлъжнял към фиска с има-нема седемдесет милиона и сега данъчните ми секвестират цялото имущество! По-точно ваксаджийското сандъче, дето го имам като наследство от прадядо ми Мюмюн! Това ваксаджийско сандъче от поколение на поколение, ние, Звезделинови, един на друг си го предаваме, а ето, сега ми го прибират!
Така ми вика. И още добавя с голям драматизъм:
- Имам вече двайсет фирми и дължа на данъчните осемдесет и три милиона! Щото идват тарикатите, прехвърлят ми фирмите си заедно с дълговете и после изчезват, а мене всеки ден данъчен ме посещава и си търси парите, ама какво може да земе! Цървулите на Геро! Кажи още една голяма, че сърцето ми се къса!
Казах. И не само платих сметката, а и после, като излязохме на улицата, му купих и един сапун. Да се изкъпе, милионерът му с милионер, щото вярно, парите не миришат, но милионерите - яко!
Та кво да ви кажа – най-сетне и аз прекарах вечер в света на богатите! Изобщо – следете шоуелитите! Може пък и да ме зърнете там.

Стрелец рани 10 и уби един в Страсбург

автор:Дума

visibility 40

Строителите на протест срещу проверките на пътища

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 241

Антикорупционната комисия спира 19 иска за 21,7 млн. лева

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 241

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 241

Протест пред КЕВР заради поскъпването на водата

автор:Мая Йовановска

visibility 87

/ брой: 241

Нови влакове ще има най-рано след 3 г., призна Росен Желязков

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 241

Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 241

Мей иска помощ от Европа

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 241

Турция създава нова база в Черно море

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 241

Макрон породи разнородни реакции с обещанията си

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 241

Мигрантите избират влака от Истанбул към България

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 241

Левицата има визия за развитието на България

автор:Петрана Сомлева

visibility 81

/ брой: 241

Залата на кривите огледала

visibility 46

/ брой: 241

Хоби ражда природонаучен музей

автор:Аида Паникян

visibility 63

/ брой: 241