16 Януари 2019сряда17:39 ч.

БСП иска горенето на смет да е извън София

Социалистите обвиниха Столичната община, че работи на тъмно и е скрила бизнес плана на проекта

/ брой: 42

автор:Деси Велева

visibility 507

Общинските съветници от групата на БСП в Столичния общински съвет обявиха, че застават зад проекта за инсталация за изгаряне на РДФ гориво, но не и в рамките на града. Според тях тя трябва да бъде на площадката край село Яна, местността Садината, където е изграден заводът за преработване на битови отпадъци. Така ще бъдат съкратени транспортите разходи, както и ще бъде предотвратено допълнителното замърсяване на въздуха в София.
В позицията на левицата се казва още, че от финансова гледна точка липсата на инсталация за горене на РДФ води до големи загуби за Столичната община. Общата сума на година от извозването до циментовите заводи, изгарянето и пропуснатите ползи възлиза на около 50 милиона лева. Също така общината ще трябва да връща средства по европейския проект, ако инсталацията не бъде изградена, тъй като тя е третият, завършващ етап, от интегрирания проект заедно със завода и депото.
От БСП предлагат още да бъде изграден топлопровод, който да свърже завода в местността Садината със съществуващата топлопреносна мрежа. По предварителни разчети това би струвало около 10 млн. лева. Единият вариант е да бъде произвеждана топлоенергия, а другият - електрическа енергия, която да бъде продавана на свободния пазар. От финансова гледна точка изграждането на топлопровод ще бъде в пъти по-изгодно за Столичната община в сравнение с всекидневното транспортиране на РДФ за горене в ТЕЦ "София", категорични са социалистите. Те настояват да бъдат осигурени достатъчно качествени филтриращи инсталации, което подлежи и на допълнителен контрол.
Социалистите очакват заемът от 67 милиона евро, който ще бъде използван за съфинансиране на проекта, да не натоварва "Топлофикация-София" и  нейните потребители. "За съжаление, управляващите в Столична община за пореден път действат непрозрачно и поставят дори нас, общинските съветници, пред свършен факт. Никой от нас няма достъп и не е виждал бизнесплана на проекта", става ясно от позицията на левицата.

Столичани спориха люто за заема за инсталацията
С викове, освиркване и надвикване премина вчерашното обществено обсъждане на предложението на Столичната община да бъде взет заем от 67 млн. лева за изграждане на инсталацията за изгаряне на столичната смет. Залата, използвана за сесии на Столичния общински съвет, се оказа тясна, за да събере всички заинтересовани от проекта за инсталацията.
 157 млн. евро ще струва инсталацията за изгаряне на РДФ горивото, което остава след преработката на столичната смет в завода за отпадъци. Тя ще бъде разположена на територията на ТЕЦ-София и ще се финансира с 91 млн. евро по оперативна програма, останалите пари трябва да осигури Столичната община. От изгарянето на боклука ще се произвежда топло и електроенергия. В момента отпадъкът се праща за изгаряне в циментови заводи и общината плаща за това по 5 млн. лева на година. Дългът от 67 млн. лв. трябва да се върне за 19 години. Според сметките на дружеството обаче, то ще излезе на печалба през 2036 г.
Присъстващите на дискусията обаче заявиха, че не са убедени в ползата от проекта, според много от тях ГЕРБ просто искат да усвоят пари, а ще пострада качеството на въздуха в София. Гражданите изразиха и недоверие, че ще се постигне намаляване на фините прахови частици във въздуха, както и, че "Топлофикация" ще пести пари от намаленото ползване на природна газ.


 

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10