23 Март 2019събота09:52 ч.

Интервю

Румен Овчаров:

Аферата "ЧЕЗ" е корупционна и не Гинка я организира

Единствената политическа сила, която бе срещу продажбата на ЕРП-то през 2002-2004 г., е БСП, напомня членът на НС на лявата партия

/ брой: 42

автор:Велиана Христова

visibility 1880

- В целия хаос от данни и объркани обяснения около продажбата на ЧЕЗ хората вече съвсем се оплетоха. Какво се случва, според вас?
- Тази случка е логичното развитие на цялата професионално некомпетентна, политически и личностно корумпирана политика на ГЕРБ в енергетиката. Сделката за продажбата на ЧЕЗ на Гинка Върбакова няма как да е станала без знанието на министър-председателя Бойко Борисов, защото такива неща не стават без участието на държавата, без знанието на министър Теменужка Петкова и на самия Бойко Борисов.
- Но Петкова веднага подаде оставка, а сега от ГЕРБ се мъчат да изкарат, че това било морален жест.
- Теменужка Петкова няма никаква роля в случилото си, просто е наблюдател. Тя така си и министерстваше. Двамата Деляновци си вършеха работата в енергетиката както искат, назначаваха, уволняваха, а тя си стоеше. И в един момент си отиде. Г-жа Петкова в момента играе ролята на "мюре", което е отстрелвано, за да хвърли малко прах в очите на публиката колко справедливи са ГЕРБ и правителството. Тя беше бушонче, което трябваше да изгори, за да прикрие големите бушони. Всъщност целта е да се прикрият истинските нови собственици на ЧЕЗ.
- Самият Борисов обаче поиска от ДАНС и от НАП да направят пълна проверка на продажбата на ЕРП-то и на купувача "Инерком България".
- Това също е игра, какво ще проверява Борисов, при положение, че той е съвсем наясно с това, което се случва с тази сделка. Може ли някой да мисли, че чешката държава и чешката държавна компания ще направят подобна продажба на такава фирма, без да е консултирано това с българската държава?
- Какво ще кажете за "гадовете", които според Борисов искат да го свалят от власт?
- Кой ги е вкарал в тази драма - те сами се вкараха, вкара ги алчността им, лакомията им,  жаждата за пари. Не "гадовете", а тези хора, които се опитват да направят сделката, включително правителството, сами се вкараха в такъв капан, от който според мен не знаят как ще излязат.
- Този път май, че няма как да посочат като "дежурен" виновен БСП.
- А, чувам разни хора и премиерът дори да  казват, че сделката е направена през 2005 г. Нищо вярно. Сделката е започнала през 2002 г. и тогава са избрани консултантите, през 2003 г. са провеждани конкурсите и е подписана през 2004 г. А единствената политическа сила, която беше против тази сделка, е БСП. И то не защото сме против приватизацията, а защото и досега не мога да разбера защо българската държавна компания не може да управлява ЕРП-тата , а чешката държавна компания може да ги управлява.
- Вярно ли е това, което казват и Борисов, и КЕВР - че държавата не може да се намеси в сделката?
- Лъжа. Председателят на КЕВР Иван Иванов бяга от отговорност. Не знам защо и той реши в последния момент да се постави в услуга на Бойко Борисов. Ето я Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката. Чл. 92 казва: "Комисията дава разрешение за извършване на следните сделки - първо, учредяване на залог, включително особен залог; ипотека на имущество, с което се осъществява лицензионната дейност - а в случая се залагат акциите; сделки, които водят или могат да доведат до нарушаване на сигурността на снабдяване вследствие на задлъжнялост на енергийното предприятие. Между другото, подобен текст има и в закона. Т.е. законът дава възможност на КЕВР да се намеси, и то изключително категорично. Той може просто да не даде разрешение за сделката. Защото енергийното предприятие е задлъжняло вече с около 500 млн. евро - към банки и офшорки. Странно ми е, че всички питат откъде ще дойдат парите, а въпросът е кой ще ги върне. Чешката информация според мен е на 100 процента вярна, защото идва от надзорния съвет на ЧЕЗ. Няма как нашият министър-председател да няма тази точна информация. Сега нашите банки отказват за рефинансирането на сделката, което съвсем не значи, че преди седмица не са дали тези гаранции. Но според вас, ако ЧЕЗ се поема от дружество, което има дълг 500 милиона и той ще трябва да се връща, как може да върне тези пари, откъде ще са му приходите - един е начинът: увеличение на цената на електроенергията. Само годишните лихви при такъв кредит са 50 милиона лева минимум. За потребителите това означава увеличаване на цените с едно 5 до 10%. Когато потребителите си плащат сметката, това са пари кеш. Просто тези, които реално правят сделката, са искали да лапат тези кеш пари. Искали са да ги присвоят. Смятали са, че така ще се видят с пари. Обаче криво са си направили сметката. Защото в периода, докато върви сделката, ней-вероятно и битовите потребители ще излязат на свободния пазар, ще могат да изберат друго разпределително дружество и когато ЧЕЗ започне да вдига цените със съдействието на КЕВР, те просто ще избягат от ЧЕЗ. Затова Борисов сега няма какво да увърта, ами просто трябва да прекрати веднага тази сделка. Казах ви как - чрез държавния регулатор, който да не даде разрешение за сделката заради задлъжнялостта на купувача. Опасността е огромна или да се вдигнат цените, или да не се върнат взетите кредити на банките, които и без това не са цъфнали и вързали. Знаем, че един от основните упреци на Европейската банка към България е за огромното количество необслужвани кредити. Тази сделка е изключително вредна и опасна за България. Тя е замислена като корупционна.
- Кой я е замислил?
- Политици и бизнесмени. Но всичко това, този начин на правене на сделката, не може да се случи без участието на българското правителство. Разбира се, че организатор на всичкото това не е Гинка. Тя трябва много сериозно да помисли как да се измъква от ситуацията, защото ако наистина финализира сделката, не знам точно как ще се оправя. Ако тази сделка приключи, тя вкарва правителството в изключително тежък екшън. Онези 2012-2013 г. може да му се видят на Борисов като светло минало. Как ще реагират хората, които и сега едва си плащат сметките, ако им кажат утре, че вдигат цената на тока с 20%!
- Може ли, ако се развали продажбата сега, държавата да си откупи контролния пакет акции в ЕРП-то?
- Може, разбира се. Няма проблем държавата да участва наравно с всички останали кандидати. Няма лошо тези активи да бъдат държавни, би могло да бъдат управлявани по-добре. Притеснявам се, обаче, че държавата, това е ГЕРБ, а като виждам как ГЕРБ управлява енергетиката до момента, как спря 4 геостратегически проекта, съм малко скептичен по въпроса. 


 

 

Мей и европейците - отсрочка по милост

автор:Дума

visibility 2

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 395

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1037

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 336

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 368

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 198

/ брой: 56