12 Декември 2018сряда04:00 ч.

В Русия ще сформират "дивизията на бъдещето"

Всички най-съвременни образци бронирана техника ще бъдат събрани в Таманската дивизия

/ брой: 42

автор:Георги Георгиев

visibility 459

Известната 2-ра гвардейска мотострелкова Таманска дивизия ще стане първото съединение в руската армия, което ще получи едновременно най-новите образци бронирана техника - танковете Т-14 "Армата", БМП "Курганец-25", БТР "Бумеранг" и 152-мм САУ "Коалиция-СВ". За такова съобщение на руското министерство на отбраната съобщава вестник "Известия". Първоначално военното ведомство смятало да разпредели новопостъпващата техника по различни съединения, но в края на 2017 г. премислило. Масовите доставки на новата техника се очакват след две години, а през това време военните ще усвояват постъпващите в малки количества предсерийни образци. Освен бронетехниката, Таманската дивизия ще получи и модерни системи за управление и безпилотни авиационни комплекси.
Пред "Известия" главният редактор на специализираното списание "Арсенал Отечество" Виктор Мураховски, е коментирал, че Таманската дивизия ще бъде своеобразен "изпитателен полигон", където новата техника ще бъде изпитана. Мураховдски припомня, че още във времената на СССР тази дивизия е била използвана за изпитанията на най-новите образци техника и въоръжение. "Там вземат най-добрите офицери и най-важните длъжности са заети от професионални войници. "Армата" е съвсем нова платформа (за различни видове бронетанкова техника-бел. ред) и поради това трябва да бъде усвоявана от опитни военнослужещи. С тяхна помощ ще бъдат изработени методиките за експлоатация, техническо обслужване, ремонт и подготовка за бой", обобщава Мураховски.
Той допълва, че използването на цяла дивизия като опитно съединение дава възможност за провеждането на серия опитни и изследователски учения. Според получените резултати щели да бъдат взети решения за организационно-щатната структура, модернизацията на техниката и изработването на новите тактически прийоми.
Втора гвардейска мотострелкова Таманска дивизия води своето начало от 127-а стрелкова дивизия, сформирана през юни 1940 г. По време на Великата отечествена война е воювала в Кавказ, Крим, Прибалтика, Белорусия и Източна Прусия. През 2009 г. дивизията бе разформирована, по време на голямата военна реформа, започната при президента Дмитрий Медведев. През 2013 г. президентът Владимир Путин предложи да се възстанови дивизията.


БМП "Курганец-25"


Танк Т-14 "Армата"


 

Стрелец рани 10 и уби един в Страсбург

автор:Дума

visibility 40

Строителите на протест срещу проверките на пътища

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 241

Антикорупционната комисия спира 19 иска за 21,7 млн. лева

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 241

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 241

Протест пред КЕВР заради поскъпването на водата

автор:Мая Йовановска

visibility 87

/ брой: 241

Нови влакове ще има най-рано след 3 г., призна Росен Желязков

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 241

Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 241

Мей иска помощ от Европа

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 241

Турция създава нова база в Черно море

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 241

Макрон породи разнородни реакции с обещанията си

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 241

Мигрантите избират влака от Истанбул към България

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 241

Левицата има визия за развитието на България

автор:Петрана Сомлева

visibility 81

/ брой: 241

Залата на кривите огледала

visibility 46

/ брой: 241

Хоби ражда природонаучен музей

автор:Аида Паникян

visibility 63

/ брой: 241