16 Декември 2018неделя23:00 ч.

Изобличен. Чехия спука цирея

/ брой: 41

автор:Георги Георгиев

visibility 2080

Със сигурност другарите чехи са нямали намерение да нанасят смъртоносна рана върху тялото на управляващата партия, но без да искат, го направиха. Поредицата от статии във вестник "Лидове новини" от последните два дни и интервюто на чешкия премиер Андрей Бабиш от вчера пак пред същото издание, показват, че българската държава е била ангажирана с покупката на активите на ЧЕЗ у нас и не е безмълвен наблюдател на събитията, както се опитаха да ни убеждават. Това стана ясно от изявление на говорителя на ЧЕЗ, който каза, че компанията има писмо от Българската банка за развитие (ББР), с което тя декларира интерес към рефинансирането на кредит към ЕБВР, взет от ЧЕЗ. ББР е единствената държавна банка. Нейното участие в сделката, което тя отрича от неделя насам, би означавало че властта стои зад Гинка Върбакова и "Инерком". Невъзможно е това да е ставало без знанието на министър-председателя Бойко Борисов, предвид огромния и стратегически мащаб на сделката.
След разкритията на чешката медия Борисов и Цветанов дадоха пресконференция. На нея те изглеждаха все едно са усетили последствията от хвърлянето на граната в селска тоалетна. Не им харесваха и им личеше.
Нека агресивният тон на премиера да не ви смущава. Това е самоотбрана. Той прекрасно разбира, че най-силното подозрение, че сянката му прозира зад крехката снага на г-жа Върбакова, е именно участието на ББР в сделката. "В един момент се получава, че аз или правителството участваме в задкулисна, тъмна сделка", каза Борисов и отрече. Той изгради защитна теза върху фантазиите за заговор срещу него, за "планирана операция срещу правителството,  която, така излезе, е организирана от ЧЕЗ. Безумни глупости, но влезте му в положението. Той спешно трябваше да измисли нещо и... толкова можа.
Най-важното е, че Борисов призна, че български банки са пращали писма в Чехия. "Говорих оня ден със Стоян Мавродиев, той отрича", каза Борисов. Мавродиев е ръководител на ББР. Разбира се, ББР, както самата каза не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция, но трябва да си даваме сметка, че това може да се случи само при подписан договор между "Инерком" и ЧЕЗ. А той бе подписан в петък. Когато ГЕРБ хвърлиха гранатата в селския кенеф, и зачакаха с интерес какво ще се случи.
Бойко Борисов е изобличен. Той яростно ще отрича, дори може да набие някого. Но няма сила на света способна да убеди, който и да било трезвомислещ човек, че държавната ББР, с принципал Министерството на икономиката, може да прати каквато и да било бумага в Чехия, без да е съгласувана с кабинета. Няма такъв филм, хора. Естествено, ще бъде намерен някой нов "бушон", някъде по хранителната верига. Това, което се случи обаче, няма изпиране.
Имиджът на България като страна, в която е трудно да се правят инвестиции, е потвърден. Хората, които замислиха обаче комбинацията с придобиването на ЧЕЗ, това не ги вълнува. Вълнуват ги само пари и власт, пари прим и власт прим. Те ще се погрижат, за да оцелеят и този път. Следете кои и как ще разгърнат днес и утре кампанията за проваления заговор срещу Борисов.
Много хора, много се смяха тези дни на Гинка Върбакова. Това е истеричен смях на хора, знаещи, че ги правят на будали. Евтино при това.
Виж, Гинка Върбакова поне ще знае срещу какво е била направена на курбан. Както каза за нея публицистът Юри Борисов тези дни: "Скъпо платена жертва. От новите професии."
 

Президентът даде Бюджет-2019 на КС

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Стотици почетоха паметта на 18-те ястребинци

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 244

Сняг блокира страната

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

АФИС: За 11 години доверието в ЕС се е сринало с 20%

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 244

3.5 млрд. лв. е печалбата от контрабанда на цигари

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Над 61% достигнаха загубите на вода

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 244

Нови столевки с по-добра защита пуска БНБ

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 244

Европа кипи от протести

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 244

Набор от правила прие форумът за климата в Катовице

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 244

В Страсбург почетоха жертвите на атентата

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 244

Украйна създаде новата църква

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 244

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 30

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 49

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 244