15 Декември 2018събота19:19 ч.

Борисов обяви, че ЧЕЗ иска...

/ брой: 41

автор:Ростислава Иванова

visibility 323

Вестникът на чешкия премиер твърди, че държавната ББР, чийто изпълнителен директор Стоян Мавродиев бе назначен от ГЕРБ, отрече да участва в сделката в неделя. От "Булбанк" отказаха да коментират търговски взаимоотношения, но не без да отричат или потвърждават. От ПИБ още няма коментар. Говорителят на чешката ЧЕЗ Ладислав Крших заяви обаче пред чешкото издание: "Имаме писмо от ББР, в което декларират, че подкрепят "Инерком" за рефинансирането на заема към ЕБВР". Става дума за заем от 116 млн. евро от 2016 г. за 7-годишен срок, като клауза по договора прави задължението предсрочно изискуемо при продажба на ЧЕЗ-България на нестратегически инвеститор.
Вестникът твърди, че ББР трябва да осигури 65 млн. евро за рефинансиране. Други банкови гаранции са дошли от "Булбанк" (180 млн. евро) и ПИБ (80 млн. евро). Според чешката медия финансиране е дошло от две офшорни компании - "Глобъл Виктори Тръст" (100 млн. евро) и "Скор Трейд" (67 млн. евро). Публикации ги свързват с руско-грузинския бизнесмен Паата Зурабиевич Гамгонеишвили.
До вчера Борисов твърдеше, че сделката е прозрачна, между частни компании и нямало нарушения. След разкритията той свика спешен коалиционен съвет с "Обединени патриоти". Цветанов съобщи, че по време на заседанието премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с чешкия си колега Бабиш и му е поискал документацията по сделката. Правителствената информационна служба съобщи по обяд, че чешкият премиер го уверил, че сделката е законосъобразна и ясна.
Малко по-късно обаче дойде информацията, че чешкият премиер в интервю за сайта на своя вестник заявява, че е шокиран от ставащото в България. "Шокиран съм от това, което се случва в България. Изобщо не разбирам цялата ситуация. Г-н изпълнителният директор на ЧЕЗ би трябвало да обясни на Надзорния съвет какво става", казва Бабиш. По думите му директорът на ЧЕЗ го е уверил в самото начало, че това е прозрачен процес с известен контрагент. Развитието на ситуацията обаче хвърляло негативна светлина върху компанията. "Малко или много това дружество прави каквото си иска. ЧЕЗ е държава в държавата", заявява чешкият премиер.
Малко по-късно Борисов се оплака, че в последните дни има градирана атака срещу него. Затова поискал разговор с Бабиш, за да разбере какво е станало в Чехия, тъй като нямал информацията, с която там разполагали. От думите му стана ясно, че отговорът на чехите вече е в деловодството на парламента. Борисов заяви, че "някой иска да повтори февруарските събития от 2013 г.. "Пак ЧЕЗ, пак ток, популистки изказвания. Излиза едва ли не, че участваме в задкулисна сделка. Не само не участваме - никакво влияние нямаме по тази тема. Сега в общественото пространство се насажда усещането, и то планирано и точно, че някаква Гинка от Пазарджик, че стоим зад нея и тя прави една сделка. Това е лъжа и неистина и цели други последствия", твърди Борисов. "Тоя път оставка няма да има, но обещавам да разнищя случилото се докрай. Ще проверим целия този сценарий. Толкова ювелирна и хубава операция пак ни спретнаха. Използваха времето, че сме в чужбина и съзнанието ни е ангажирано там, и се опитаха да направят тази работа. Тези хора са ме сваляли веднъж от власт. Сега искат да направят същото. Е, няма да стане! Това е сценарият на тия гадове. Затова ще ги гоня докрай", закани се Борисов.
Премиерът твърди, че едва сега от документите от Чехия разбрал институциите, финансирали Гинка Върбакова. "Виждам руски офшорки, български банки, които и преди са правили проблеми... излиза, че тези банки са изпратили писма за намерения - хвърчащи листя, които не означават нищо в правния мир. Говорих със Стоян Мавродиев, някой някога ги питал дали те биха рефинансирали. Но те не са давали обещания. А излиза, че българска банка е приключила сделка, а това не е така, разбра едва сега премиерът.

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243