16 Декември 2018неделя23:01 ч.

Сламените хора

/ брой: 39

автор:Георги Георгиев

visibility 1422

От четвъртък насам сме свидетели на една от най-големите подигравки с българския народ за времето, откакто ГЕРБ управляват страната. Това стана възможно, защото Бойко Борисов и приятелите му научиха за 8-9 години, че това им се получава много добре. Има ли на улицата протестиращи срещу продаването на ЧЕЗ-България на "сламен човек", очевидно подставено лице? Няма. Следователно за Борисов и компания всичко е наред и наглостта им става безгранична, защото виждат насреща си "сламени хора".
От петък сме свидетели на пошло театро, но добре отработено. Оставката на Теменужка Петкова очевидно изненада част от гербаджиите, но не и началника Борисов. Двамата действаха синхронно, хладнокръвно. Все едно действията им са разписани. Вчерашният объркан словоред на премиера потвърждава наличието на сценарий: "Не може да ни обвиняват за всичко и ако Теменужка й казах: "дай си оставката", защото при липсата на здрав разум, нали да се разсъждава, отстрани какво изглежда, приятели на енергийния министър купили ЧЕЗ. Това чува публиката, а това няма нищо общо, нищо истина".
Всъщност точно истината е причината министър Петкова да си тръгне и да не бъде върната.
Не публиката, а госпожата не скри, че познава "от 20 години" подобната на Фантомас Гинка Върбакова и каза че си отива заради това. Така, че "липсата на здрав разум" е в нечия друга глава. Или по-скоро на тотално самозабравяне. Защото само така може да си обясним поведението на управляващия ни. Първо се прави, че няма нищо общо, после уволнява, чак несправедливо по неговите думи, после ще проверява сделката.
Какво ще проверяват органите Ви, г-н Борисов? Какво? Как например банка ще дава заем от стотици милиони евро на неизвестна семейна фирма от Пазарджик, която не само, че работи на загуба, но и няма пари, за да свали запора от една нива от 6 декара във Варненско? Или ще разследва връзките на съпруга Славчо Върбаков с приятели от вашата бурна младост? Или ще разследват дали сте знаели за фирмата "Инерком" преди разговорите ви с чешкия ви колега Андрей Бабиш? Вие обсъждахте ли продажбата на ЧЕЗ с Бабиш? Обсъждахте ли фирмата "Инерком"? Имахте ли представа какво представлява "Инерком"? Гинка виждали ли сте я, г-н премиер, защото никой още не я е виждал, дори от БТА май не я знаят, нищо че пускат неподписано интервю с нея.
Знаете ли, май това неподписано интервю, без снимка на интервюирания, е най-силното косвено доказателство, че работата ви не е чиста в случая. Защото такова чудо в историята на държавната телеграфна агенция е възможно само ако някой много голям началник се обади по телефона на директора на БТА. Вие ли се обадихте, г-н премиер, или го оставихте на някой друг?
Няма да дадем държавата на Гинка, каза в петък в парламента председателят на НС на БСП Корнелия Нинова. Как? Как точно социалистите ще направят това? С декларация? Със сезиране на някой съд? С подписка? Обръщение към външни фактори?
Опозицията няма кой знае колко инструмента срещу управляващите. Изобличаването на властта във всекидневен, ежечасен режим е много ефективно, но само в правова и демократична държава. България отдавна вече не е такава. В България опозицията е обект на арогантно поведение, на махленски подигравки, на остракиране от страна на управляващите и на редица медии, които се държат все едно са лична собственост на министър-председателя. При тези условия БСП трудно може да разчита на успех с обичайните инструменти на парламентаризма. Тук са нужни радикални действия, включително разделяне с креслата в парламента. Вие не можете да победите на терен, на който мачовете са уговорени и със съдиите, и със спортните журналисти, а публиката е подставена. Излезте от този терен. Останете ли, рискувате да станете "сламена опозиция", независимо от красноречието.


 

Президентът даде Бюджет-2019 на КС

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Стотици почетоха паметта на 18-те ястребинци

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 244

Сняг блокира страната

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

АФИС: За 11 години доверието в ЕС се е сринало с 20%

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 244

3.5 млрд. лв. е печалбата от контрабанда на цигари

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Над 61% достигнаха загубите на вода

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 244

Нови столевки с по-добра защита пуска БНБ

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 244

Европа кипи от протести

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 244

Набор от правила прие форумът за климата в Катовице

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 244

В Страсбург почетоха жертвите на атентата

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 244

Украйна създаде новата църква

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 244

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 30

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 49

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 244