22 Март 2019петък11:39 ч.

Мeчтата на всеки от нас...

Над 30 лирични изповеди и десетки лозанки - политическа сатира, са включени в новата книга "Мечта за оран, или петдесет есени"

/ брой: 39

автор:Лозан Такев

visibility 384

Тези дни навършвам сто години... Да, да. 100 без 28 години... Това са пълни 864 месеца във времето, когато новият ми внук Самуил изпълни само два. След тридесет години получих отново нов мандат да бъда дядо. Да е живо и здраво "царчето" в дома ни! Да е жив и здрав и другият ми внук - тридесетгодишният Александър. Това е животът. Като в оная велика песен: "Будут внуки потом, все опять повторится сначала..."
А "мечтата за оран, или петдесет есени" идва в навечерието нарочно на няколко годишнини - между които са рожденият ми ден и половин век от двуполовото ми бракосъчетание във време, когато е актуална и Истанбулската конвенция, а с нея и джендър идеологията в европейската ни държава.
100 без 28... Двадесет и осем, колкото са преходните години у нас... Останалите 72 са си мои, до които стигнах и с почти толкова различни книги, сборници, сатира, лирика, публицистика, лозанки по време на Прехода и демокрацията.
"Мечта за оран" е и мечтата на всеки от нас: "Да можехме да прекопаем времето зад нас... И всичко, всичко пак да предстои..."
В книгата съм включил над тридесет лирични изповеди, които са и поклон към Левски и Ботев, към Славейкови, към Шипка и Русия, към Деня на Победата, към традиционното християнско  семейство, а между тях, като в обикновен непретенциозен сатиричен дневник, вървят и няколко десетки лозанки-присъди над онези, които допуснаха подмяната на ценностите, изчезването  на българските села, подмяната на историята, превърнаха езика на омразата в говорим майчин и бащин, допуснаха драстичната разлика у нас между много богатите и много бедните, ровещи край кофите за смет, хората на ръба на оцеляването във времето, когато сме и домакини на европредседателството. Политическата сатира е в съдържанието на сборника. В книжното тяло между меките корици са затворени и твърдите нравствени позиции и надявам се да блика от тях и оптимизъм.
Лиричното авторско послание в книгата е и към всички български политици през целия преход - всички, без разлика - пожелание да са живи и здрави, но... с доходите на три-четири милиона наши сънародници, избиратели. Да са живи и здрави и срещат като тях Великден и Коледа с правителствените бонуси от 20 евро, преди още да сме влезли в чакалнята на Еврозоната...
А накратко, "Мечта за оран" е и мечта, неосъществима, но сладка, именно затова. Книгата е и резултат от поредно приключение, в което ехото е станало съдба в стихотворение...
Благодаря на онези, които ще прочетат мечтите ми и ще станат от тях и по-добри...

   
 

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56