26 Март 2019вторник21:36 ч.

Сагата с избора на ректор на МУ-София се подновява

ВАС отмени решението на Софийския административен съд от 2016 г., оставило в сила избора на Виктор Златков за шеф на университета

/ брой: 38

автор:Велиана Христова

visibility 560

Върховният административен съд със свое решение от 20 февруари т.г. отмени решението на Софийския административен съд, който на 13 юни 2016 г. отхвърли жалбата на бившия вече ректор на МУ-София проф. Вихра Миланова срещу незаконно проведеното Общо събрание (ОС) на вуза, на което бе извършен преврат срещу нея. ДУМА писа подробно за всички етапи на сагата тогава. ОС бе обявено по решение на Академичен съвет, свикан от ректора преди проф. Миланова - проф. Ваньо Митев, с нарочната цел да бъде свалена от поста избраната преди месеци Миланова. Малко преди това тя обяви, че ще съдейства на МОН за прекратяване на закононарушенията с приема на чужди студенти във филиали на МУ извън граница, които установи одит на министерството.   
Самото ОС на 11 октомври 2016 г. бе засекретено за журналисти, без то да е гласувало това, а поне 20 журналисти станаха свидетели на истински екшън под ръководството на кръга около проф. Митев и под защитата на частни охранители. Членове на ОС твърдяха, че вътре е имало външни за събранието лица, други членове на ОС пък, несъгласни с преврата, бяха изхвърлени с охрана. ОС свали проф. Миланова и избра за ректор проф. Виктор Златков, а бюлетините и протоколите от избора, поискани от МОН заради съмнения за крупни нарушения, бяха укрити при новия ректор и отворени "показно" пред медиите едва 6 дни по-късно. Проф. Миланова оспори законността на събранието и на избора, но столичният Административен съд отхвърли жалбата й.
Административният съд на София не е направил надлежна проверка на повечето от твърденията в жалбата на проф. Миланова, а твърдението му, че тя нямала правен интерес от темата, е несъстоятелно, реши ВАС. Ако се проверят и докажат многото нарушения, които Миланова атакува, тя би запазила поста си и изборът на нов ректор е несъвместим с това, казва съдът. ВАС отменя решението на Софийския Административен съд и връща делото за ново разглеждане пак там, но от друг съдебен състав.   

Проф. Христо Белоев - пак ректор в Русе
Чл.-кор. Христо Белоев е избран отново за ректор на Русенския университет, след като заемаше поста два мандата от 2007 до 2015 г. Проф. Белоев бе единствен кандидат сега, след като избраната за ректор проф. Велизра Пенчева подаде оставка на 24 януари т.г. с лични мотиви. Проф. Белоев е избран да довърши започналия на 12 януари 2016 г. нейн мандат и ще бъде на поста до края на 2019 г. 
Проф. Белоев бе номиниран от 17 катедри, 5 факултета, от трите филиала в Силистра, Разград и Видин и от Студентския съвет. В последните две години той бе председател на Общото събрание на Русенския университет. Председател е на Общинския съвет в Русе, по закон може да съвместява двата поста.

Сергей Игнатов оглавява частен вуз в Литва
Бившият образователен министър и бивш ректор на НБУ, проф. Сергей Игнатов е избран за ректор на частния Европейски университет по хуманитарни науки (ЕНU) в Литва. По решение на собствениците на вуза той ще заеме пост от 1 март т.г. Според шефа на Общото събрание на собствениците, който е и председател на фондация "Евразия" Хортън Бийб-Център, кандидатурата е издирена чрез Шведската агенция за международно сътрудничество за развитие (SIDA). Игнатов е доктор по египтология от Държавния университет в Санкт Петербург (Ленинград).

 

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 59

Румънците забогатяват

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 59