11 Декември 2018вторник07:58 ч.

По комплиментите ще ги познаете, или философията на ласкателствата

Някои национални особености предполагат спазването на определени правила при общуването с чужденци

/ брой: 38

автор:Альона Нейкова

visibility 777

Световен ден на комплимента се отбелязва на 1 март. Липсват обаче достоверни сведения за това кой точно е измислил този празник. Знае се само, че идеята е възникнала съвсем спонтанно и принадлежи на обикновени хора, водени от искреното желание поне един от 365-те дни в годината изцяло да бъде посветен на размяната на похвали и любезности. Напълно възможно е с течение на времето този почин да стане толкова популярен, че миговете, лишени от ласкателства, да станат редки изключения.

Думата "комплимент" всъщност е с френски произход и буквално означава похвала, признание, възхищение или одобрение, насочени към определен човек с цел да бъде поласкан или да му се достави удоволствие. Не е тайна, че хората по различен начин се отнасят към подобен тип любезности. Заради всекидневната суета и постоянните грижи често просто забравяме или не се сещаме да кажем на човека до нас топли и добри думи. За някои обаче ласкателствата са лъжовни и им липсва искреност. Затова специалният празник, посветен на комплиментите, само засилва нелицеприятната страна на това явление. Необходимо е да се признае обаче, че донякъде тези разбирания не са лишени от основания.
Хубаво е да имаме предвид, че празникът не задължава никого да прави нещо неприятно. Тоест, ако ласкателствата се приемат по-скоро като лъжа, може да се потърсят мили думи, които няма да са неискрени. Но пък наистина е изключително приятно, въпреки всички грижи, Световният ден на комплимента да послужи като напомняне и катализатор за позитивни признания към онези, които го заслужават. Защото силата на думите е неизмерима: те могат да убиват и да изцеряват.
И тъй като за тях не са нужни пари или специална подготовка, адекватната им употреба във всекидневието само може да подчертае тяхната ценност, особено ако са изречени искрено. Още повече, че човешката душа е устроена така, та да разпознава лицемерието и да го разграничава от думите, идващи право от сърцето.
Важно е да се помни, че комплиментите трябва правилно да се поднасят и правилно да се приемат. И, разбира се, добре е да се правят на място и не само при конкретен повод, но и когато спонтанно ви се прииска и чувствате, че без тях денят ви няма да е пълноценен.
Всички знаят, че изразяването на възхищение или одобрение помага да се намери бърз и лесен път към сърцето почти на всеки човек. Това наистина е така, но все пак е редно комплиментът да е основателен, защото иначе ще доведе до ефект, противоположен на очаквания. Особено внимателно трябва да се изричат любезности по адрес на представители на други страни, тъй като традициите и разбиранията за рамките на приличието на много места по света са доста различни и понякога изненадващо странни.
В общуването с чужденци е важно да се помни, че между вашите и техните култури и обичаи е възможно да съществуват определени специфики. Затова, срещайки се с другоземци, се налага да се замисляме върху всяка дума, камо ли, когато правим комплименти. Понеже някои реакции на ласкателствата не просто може да предизвикат учудване, но и да доведат до неподозирани последици.
Във Великобритания например не бива да се целуват ръце на дамите и да се изричат похвали за външния им вид - това се приема като нещо изключително непристойно. В Норвегия комплиментите са еквивалент на най-неприемливата форма на ласкателството, което пък се смята за грях: дори децата от тази скандинавска държава не получават похвала за успехите си. Във Финландия одобрението е много интимен акт, затова не е редно да се изказва на публично място. Ако все пак не се сдържите или рискувате да изразите възхищението си пред останалите, жителите на тази студена страна ще се престорят, че не са ви чули.
В Египет пък съществува легенда, че син на фараона е починал, след като някой му е направил комплимент, затова не се учудвайте, ако изразеното възхищение предизвика агресивно отношение. В Италия не бива да хвалите малчуганите. Но в случай че все пак не успеете да се сдържите при вида на пухкаво бебе, подгответе се да станете свидетел на какви ли не еквилибристики от страна на родителите, които ще побързат да се отдалечат колкото се може по-бързо от вас и вероятно ще направят от пръстите си "рогца", познати по света най-вече като хевиметълски жест. Не бъдете прекалено любезни и с жените в мюсюлмански държави, понеже рискувате да се сблъскате с враждебността на местните представители на силния пол.
На някои места, като например в Канада и САЩ, комплиментите за визията на нежната половина на човечеството може да се изтълкуват като сексуални намеци или дори тормоз. В подобни случаи дамите имат пълното право да подадат оплакване в полицията. А в Гърция не бива да хвалите картини, вази или други предмети от интериора, тъй като в съответствие с традициите за гостоприемство в страната сърдечният домакин е длъжен да ви подари всичко, което сте споменали, че ви харесва. От само себе си се подразбира, че подобна щедрост не е особено искрена, но пък е част от особеностите на манталитета на жителите на южната ни съседка. Когато правите комплимент на китаец, не го сравнявайте с негов сънародник: не му казвайте, че е по-красив, по-добър или е по-способен от останалите. Обитателите на Поднебесната империя се смятат за голямо семейство, затова по-скоро ще се обидят заради съотечественика си, отколкото ще се зарадват на собствените си успехи.
Когато в Япония искат да изразят възхищението си от някоя жена, казват, че тя прилича на змия. Най-нестандартни комплименти обаче се правят в Южна Корея, където представителките на нежния пол трябва да са раними, слаби и колкото се може "по-уязвими". А истинските мъже, на свой ред, всячески се стремят да пазят и обгрижват половинките си. Затова околните смело изказват мнението си за уморения вид на южнокорейките, подчертавайки колко зле изглеждат и обръщайки внимание, че вероятно са болни и се нуждаят от медицинска помощ. Само по този начин може да подчертаете тяхната "порцеланова крехкост" и природния им финес.
Тези, а и някои други национални особености предполагат познаването и спазването на определени правила при общуването с чужденци. Подобни знания не изискват грандиозни усилия и са много полезни, включително и при правенето на комплименти. Не е сложно да бъдат запомнени, но най-важното е да се прилагат често и на място, а не само по празници или с користна цел.

 

Искаме да останем и да създадем семействата си тук

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Няма доставчик за храна на войската

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 240

Родителите на деца с увреждания - "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 240

Опасност от нова катастрофа край Своге

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 240

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 240

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 14

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Завинаги на 25

visibility 89

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 118

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 58

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 52

/ брой: 240