16 Януари 2019сряда17:38 ч.

По пътя към "провалената държава"

Четири години след успеха на Майдана, блатото на ерозиралата държавност все по-силно засмуква Украйна

/ брой: 35

автор:Георги Георгиев

visibility 1228

На 28 януари т.г., по-малко от месец преди четвъртата годишнина от това, което официално в Украйна се нарича "Революция на достойнството", а реално бе успешен метеж, с външна помощ, довел да свалянето от власт на законния президент Виктор Янукович, по улиците на Киев мина дългоочаквано шествие. То бе организирано от партията "Национален корпус", която пък възникна от доброволческия неонацистки корпус "Азов", чийто въоръжени членове открито позираха на фронта в Донбас с нацистка символика.
Така, на 28 януари, въпросът: "Къде виждате в Киев фашисти", най-после получи своя отговор: "На Майдана". Шествието представляваше публична демонстрация на многобройността и силата на т.нар. Национални дружини - предимно млади хора, облечени в зимни камуфлажни униформи, с военна стойка и с лозунги "Ние сме много. Не се боим да използваме сила, за да наложим на улицата украинския ред". Впрочем "Националните дружини" вече се "проявиха". Те нахлуха по време на сесия на Черкаския градски съвет и заставиха със заплахи и агресивно поведение, общинарите да гласуват бюджет, посочен от тях.
Според политолога Владимир Бойко новата екстремистка структура "Национални дружини" е свързана с министъра на вътрешните работи Арсен Аваков, който отдавна е подозиран в създаването на паралелни силови структури. Той подозира, че реалната цел на военизираното формирование е да върши

мръсна работа срещу политически противници

неугодни на властта, разгонване на антиправителствени митинги, все неща, които биха злепоставили официалните държавни силови ведомства и техните ръководители. Една възможна връзка между Аваков и ръководителя на "Национален корпус" депутата и лидер на неонацистите от "Азов" Андрей Билецки, с прякора "Белият вожд", е съветникът на вътрешния министър Зоран Шкиряк. На изборите през октомври 2014 г. Шкиряк сваля кандидатурата си в полза на Билецки, който печели в едномандатен район, и дори става негово доверено лице по време на вота. Само за сведение. Билецки изповядва открито идеологията на "социалнационализма", като смята, че грешката на хитлеровия националсоциализъм била в масовостта на последния, а германските нацисти не отчитали "биологическото качество" на отделното семейство. Четири години след като на площад "Независимост" държаха речи уж убедени демократи от цяла Европа, Конгреса на САЩ и дори певицата Руслана, която обяви украинците за наследници на древните шумери, на него се проведе неонацистко сборище, което стресира нежните души на киевските либерали. Те обаче през 2014 г. не се гнусяха да бъдат с екстремистите в едни редици, всъщност в по-задните редици, когато смятаха, че като по-умни ще използват радикалите, за да свалят Янукович от власт, да предложат Украйна на САЩ, и в замяна на това да се случат куп хубави неща на страната. И на тях самите.
Украинската версия на "умните и красивите" сега може и да не вярва на очите си, но властта на улицата принадлежи на радикалите, международните финансови институции не дават пари поради съмнения за тежка корупция, в източната част на страната върви перманентна гражданска война, а

населението масово се спасява

от мизерията в Полша и Русия. Последното не е преувеличение. Към януари 2014 г. украинското правителство имаше власт върху 45 млн. души население. Сега, по официални данни, те са над 42 млн., но според редица изследователи на проблеми, включително и ръководителя на политическите програми на украинския Институт за бъдещето Юрий Романенко, Киев реално може да упражни власт върху не повече от 35 млн. души. "Липсващите" са: 3,7 млн. в непокорената част на Донбас, 1,5 млн. на постоянна работа в Полша и още 2,5 млн., които са в Русия и нямат намерение да си тръгват от нея. Само за 2017 г. над 200 000 украинци са получили или паспорти на "страната окупатор", или статут на постоянно пребиваващи, или разрешения за временно пребиваване с право на работа.
Това впрочем е изгодно на хора като Белия вожд Билецки, не по-различния от него лидер на "Десен сектор" Дмитрий Ярош и останалите екстремисти в страната. Колкото повече знаещи, можещи, образовани, социално активни и омерзени от режима в Киев украинци напуснат страната, толкова по-малко хора ще се опълчат на пълзящата бандеризация на страната, на все по-дълбокото проникване на неонацистки идеологии, основно сред младите хора, които са най-податливи на заразата.
Като стана дума за бандеризацията на украинската политика и общество, трябва да се каже, че през последните седмици имаме качествено ново развитие във външната политика на страната. Съседна Полша, която подкрепяше с все сили Майдана, сега се обърна срещу неговите ръководители и активни участници. Полската мотивировка тогава бе известна - да се откъсне Украйна от Русия, за да се отслаби последната. Това не е изненадващо, предвид рософобията на управляващите във Варшава и традиционното за поляците недолюбване на великия съсед. Учудващо е обаче

късогледството на полските политици

Те бяха предупреждавани за това, че украинският национализъм, който бе употребен, за да се противодейства на Москва, е също толкова пагубен и за полските интереси. Сега, четири години по-късно, Варшава, която също тежко залита към национализма, прие закон, който предвижда наказания за пропаганда на бандеровщината и отричането на Волинското клане от 1943-1944 г. Това неизбежно сблъска Варшава с Киев, където уж проевропейските политици всъщност се уповават на националисти и откровени фашисти, за да запазят властта си. Нещата стигнаха дотам, че според анкета на телевизия "Нюз уан" 53% от зрителите й смятат, че Полша е по-голям враг на Украйна от Русия.
Поляците бързо приложиха закона на практика и по информация на вестник "Жечпосполита" граничарите вече задават въпроси за отношението към Бандера и организацията му ОУН на влизащите в страната украинци. При одобрителен или уклончив отговор човекът може да не бъде пуснат на полска територия. "Жечпосполита" пише, че вече има такъв случай, потвърден от администрацията на Мазовецкото воеводство. Мъж, който дори имал полски корени, не бил пуснат в страната, след като заявил, че не е много наясно с идеологията на Бандера и фактите около клането във Волин.
Случващото се не е никаква изненада. Това става винаги, когато "мръсната пяна на обществото" се добере до властта. В момента

Украйна има реални конфликти

с Русия, Унгария и Полша и всички те са свързани с историята, и с конкретни територии, при това две от държавите са членки на ЕС и НАТО, към които се стреми Украйна.
Олигархичните кръгове, които с помощта на неонацистки групировки и националистическа реторика взеха властта преди четири години, построиха и вътрешната, и външната си политика на русофобията. Само така можеха да мобилизират агресивната част от украинската общество, да получат подкрепата на САЩ, които с тяхна помощ решават свои задачи. Тези хора явно много презират съотечествениците си, след като не желаят да им обяснят, че ги правят заложници в чужди игри, а обещанията за светло европейско бъдеще са приказки за лапнишарани. И всичко това гарнирано с много кръв, и обедняване. В зората на своята независимост Украйна мечтаеше да стане "втора Франция" в Европа, а сега министър-председателят Владимир Гройсман откровено каза, че страната не може без външно финансиране. Това е рекапитулацията след четиригодишно икономическо пропадане, което не може да преодолее дори започналия слаб ръст на БВП. Външният дълг на страната е над 117 млрд. долара, което е над 111% от БВП. Ако не са парите на МВФ, чиито поредни траншове нарочно се бавят заради ендемичната корупция в страната, и покровителството на САЩ, Украйна отдавна да е банкрутирала. Само тази година Киев трябва да плати на външните кредитори 10,5 млрд. долара. Как обаче ще стане това, след като за 2017 г. държавата има отрицателно търговско салдо 6,8 млрд. долара, или 2,2 пъти по-голямо от това през 2016 г. Реално, от социален взрив Украйна я спасяват парите на гастарбайтерите - официално 9 млрд. долара за 2017 г.
Правителството е в нещо като "параграф 22" -

без МВФ не може да върне дълговете

а МВФ не дава пари, без да започне борба с корупцията, което в Украйна означава властта сама да се изпоарестува. През 2017 г. банковата система на Украйна постави световен рекорд по лоши кредити, а според рейтинговата агенция "Мудис" към края на т.г. такива ще бъдат половината кредити в страната. На фона на това, фактът, че от май 2017 г. Националната банка е без ръководител, който си замина обратно за САЩ, просто е дребен щрих към цялостния бардак.
Народът се спасява както може. Освен бягството в чужбина, обороти набират и други явления. Украинската секция на Би Би Си публикува репортаж за украинките, които в борбата с нищета решават да станат сурогатни майки за чуждестранни бездетни двойки. За последните две години търсенето на сурогатни майки в Украйна е нараснало с 1000%. По данни на Би Би Си, украинките са готови да станат "чанти за доносване", както горчиво се самонаричат жените, срещу 30 00-45 000 долара, което било в пъти по-малко от цените в други държави.
В скоро време икономическото и геополитическото положение на Украйна ще се влоши още повече. Преди дни германският канцлер Ангела Меркел обяви в присъствието на полския министър-председател Матеуш Моравеци, че "Северен поток 2" ще бъде построен. Канцлерът не бе голословен и по същото време стана ясно, че на 12 февруари германската асоциация на газопреносните оператори е обявила, че е включила в плана си за строителство за периода 2018-2028 г. газопроводът EUGAL, който фактически ще бъде сухопътното продължение на "Северен поток-2", с мощност от 55 млрд. куб м, точно съответстваща на мощността на руския газопровод.
Това ще бъде тежък удар за украинската икономика, която ще загуби не само 2 млрд. долара приходи от транзита на руския газ, но и интереса на чужденците.

Обезценяването на "Тръбата"

както е нарицателното име на стратегическата бивша съветска газопреносна система, обезценява и значението на Украйна за европейците. За САЩ тя ще остане важен инструмент във войната им срещу Русия. На самите украинци обаче това май не им харесва. В списание "Форбс" излезе статия от журналиста Кенет Рапоза, озаглавена "Не се ли страхуват украинците повече от САЩ, отколкото от Русия?" Рапоза цитира данни от "брадясало" изследване от 2013 г., според което САЩ са били по-голяма заплаха, отколкото Русия, но отбелязва, че и по новите данни повечето украинци предпочитат за президент Владимир Путин, а не Доналд Тръмп. Този коментар във влиятелно западно списание, четири години след Майдана, е тежка оценка за ръководителите на Майдана. Показателна е за техния провал да скъсат пъпната връв между хората, които фактически принадлежат на един народ.
В електронното издание "Главред" украинският политически експерт Андрей Головачев написа тези дни: "Украйна стремително се приближава към състоянието filed state (провалена държава). По думите му това е такова положение в държавата, когато държавните органи, основно правоохранителните органи, не изпълняват функциите си по закон и живеят самостоятелен, независим от обществото живот. Тогава, заключава Голавачев, в такава страна ръзцъфтява мафията, престъпността сраства с държавата, корупцията рязко се усилва, появяват се отряди на "патриоти-дружинници", частни армии, които запълват този вакум, който се е образувал от самоотстраняването на държавата. Експертът обвинява директно президента на Украйна Петро Порошенко, че той носи вина за тази ситуация, защото е излъгал народа и го е вкарал в депресия.
Действително разговорите за нефелността и скорошния край на управлението на Порошенко се засилват в Украйна, но проблемът, е че не е ясно кой може да го смени на поста и да бъде достатъчно адекватен политик. Скамейката с резервните играчите се оказва къса, а накрая май седят момчетата на Билецки.


Шествието на "Национални дружини" стресира мнозина в Украйна, но властите не придадоха голямо значение на случилото се
Снимка Фейсбук "Нацуональну Дружини"

Млади екстремисти нахлуха миналата седмица в Руския културен център в Киев, подплашиха 50 деца, които са имали занятия, тъпкаха руското знаме и изписаха с обидни думи стените. Властите не само, че не реагираха, но в неделя от полицията заявили, че свалят охраната заради "форс-мажорни обстоятелства"
Снимка БГНЕС

Президентът на Украйна Петро Порошенко говори пред практически празна зала по време на Международната конференция по сигурност в Мюнхен. Това бе възприето като демонстрация на умора от Украйна и спадане на неговия авторитет
Снимка Пресслужба на президента на Украйна

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10