19 Март 2019вторник10:50 ч.

Горанов, що мълчиш?

/ брой: 34

автор:Мая Йовановска

visibility 693

За нашата данъчна администрация отдавна се знае, че е най-неефективната в ЕС - с най-големи разходи събира най-малко приходи. През последните години обаче властта не спря да се хвали с колосалните успехите на НАП. Заливаха ни с информация за шумни акции най-вече по курортите, обикновено предварително обявени, големи ръстове на отчетените обороти, спад на сивата икономика и какви ли не пиар съобщения. Да не забравяме и, че по-рано пък бе въведена и задължителна връзка на касовите апарати с НАП.
Миналата седмица изплува грандиозен скандал, който на всичкото отгоре буквално е крит от финансовото министерство неясно колко време. Оказва се, че между 30% и 70% от оборотите изобщо не се отчитат и не стигат до данъчните. Заради тези схеми за укриване на приходи МФ е направило промени в наредба и то още през м. г. И тези, които използват фискални устройства, трябва да ги сменят. Става въпрос за около 120 млн. лв. за сметка на бизнеса и то само за устройствата, има обаче нови изисквания и към софтуера, както и нови големи глоби. Тези подробности подействали като гръм от ясно небе даже на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, която поискала всякакви решения по случая да се замразят поне до следващото й заседание.
Около този скандал има много въпроси, първият от които е: защо досегашните изисквания на държавата към фискалните устройства и софтуера на практика са позволили да се краде и кой е виновен? През последните дни управляващите и дума не са обелили, освен опитите да се замете скандалът. НАП пък след дъжд качулка е принудена да ни съобщи, че разкрила "нови схеми за укриване на приходи" и че с последни промени са въведени нови изисквания към апаратите и софтуера. Най-скандалното е, че това се е случило още през м. г. и никой не е уведомил фирмите, че има нови изисквания. А колко време са действали тези схеми и колко пари са изсмукани, както и кой е отговорен за това, никой не казва. Горанов, що мълчиш? 

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53