19 Декември 2018сряда00:22 ч.

Булевард: Срещи

Степан Антонов:

Доброто образование е гаранция за успешна кариера!

Мотивацията е най-важният фактор за доброто обучение, категоричен е младият преподавател по руски език в университет в Китай

/ брой: 33

автор:Боян Бойчев

visibility 541

Степан Антонов е роден на 21 октомври 1984 в гр. Лесной, Свердловска област, Русия. През 2007 година завършва Русийския държавен педагогически университет. През 2016 г. завършва и магистратура в Дзилинския институт за чуждестранни езици "Хуацяо". Работи като преподавател в Дзянсунския педагогически университет.

"Хубавите шансове в живота трябва да се използват!"

"Мечтая да живея в свят, в който хората са равни"

- Степан, би ли разказал малко повече за себе си на читателите на в. ДУМА?
- Роден съм в Русия, но в момента живея в Китай, където се занимавам с преподаване на руския език като чуждестранен в един от ВУЗ-овете. Работата е много и е доста сложна, но горящите очи на студентите ме радват със своята благодарност.

- Удовлетворява ли те работата?
- Човек винаги има към какво да се стреми. Виждам недостатъците на образователната система. Ръцете ме сърбят да се опитам да я оправя, но аз съм всичко на всичко гост, а както е известно, в "в чужд манастир със свои правила не се ходи".

- Как така от Русия се оказа в Китай?
- Аз съм от много малко затворено градче в Свердловска област. Когато бях малък, мечтата ми беше да отида в Екатеринбург (столицата на Свердловска област). И заминах. Започнах да уча. Едновременно с това да поработвам. После - само да работя. Но веднъж по случайност се появи шанс - жена ми я отправиха в командировка в Китай за 4 месеца. Това беше през 2010 година. Именно тогава се запознах с Китай и ми хареса. Хубавите шансове в живота трябва да се използват и аз своя шанс не изпуснах.

- Има ли в Китай интерес към руския език?
- Интерес към руския език определено има. Особено в североизточната част на Китай. Но и в южните провинции във всеки голям град има поне един-два университета, в които се изучава руски език. Китай е една от големите световни сили. Русия е страна съсед, а да познаваш езика и културата на съседа е много правилна политика. Има китайска поговорка, която звучи така: "Добрият съсед е по-добър от далечния роднина".

- Какви са твоите планове за бъдещето? С Китай ли са свързани?
- В Азия казват: "Миналото е забравено, бъдещето е затворено, настоящето е подарено". Моите планове за най-близкото бъдеще включват преместване в град, който е на морето, например в Шънджън. Иска ми се да работя във ВУЗ с висок рейтинг. Именно в Шънджън бе открит съвместен руско-китайски университет на базата на МГУ (Московския държавен университет). Това е престижно и интересно. Знам, че студентите са много мотивирани, а мотивацията е най-важният фактор за доброто обучение.

- Ти си млад човек. Как според теб живеят младите хора в Русия?
- Сложен въпрос. В Русия е хубаво. Има доста трудности, препятствия, което е и добре, и не съвсем. Всяко изпитание носи полза на човека. Руснаците в Китай се познават от километър - винаги сме много целеустремени и можем да постигаме високи резултати. Но има и минуси. Ние, руснаците, престанахме да вярваме в светлото бъдеще...

- През 90-те много млади руснаци заминаваха да търсят по-добър живот в чужбина. Промени ли се ситуацията сега? Не избират ли повече млади хора да останат и да търсят реализация в родината?
- За съжаление и сега има хора, които търсят по-добър живот в чужбина. Аз самият съм пример за това. Пак ще повторя, да животът в Русия е хубав, но сложен. Постоянно трябва да търсиш начини да живееш достойно. Това калява, тонизира, но не всеки харесва такова непрекъснато състезание. Има много умни хора, които искат техният интелектуален труд да бъде оценен по достойнство. Животът като цяло се подобри, особено в началото на новия век, но имаше и кризи през 2008 и 2010 година.

- Как изглежда образът на съвременния млад руски човек?
- Мисля си, че е като всички останали. Светът е отворена книга. Сега всички си приличаме. Различават ни само нюансите.

- Твоите наблюдения - обичат ли младите хора да четат книги, стремят ли се към по-добро образование?
- Да, това е най-голямата беда на младите хора, не само на руснаците. Повечето са непрекъснато в интернет, играят игри или просто общуват чрез социалните мрежи. Истинският читател е голяма рядкост. Между другото, имам интересно наблюдение: в Русия библиотеките не се посещават толкова често от младите хора, докато в Китай читателската зала е любимо място за прекарване на свободното време. Но съществена разлика няма. В Русия младите хора зяпат телефоните, седнали уютно във фотьойла вкъщи, а в Китай същото го правят в библиотеките. Това в рамките на шегата, разбира се. Колкото до образованието, родителите и в Китай, и в Русия се стремят да осигурят добро образование на децата си, защото знаят, че това е гаранцията за успешна кариера.

- Каза, че си много натоварен. А имаш ли свободно време и как го прекарваш?
- Свободно време ли? Когато го имам, обичам да изляза, за да потичам. Не си спомням дори как започнах, но аз редовно бягам. Бягането ми доставя радост. Помага ми да се изключа от проблемите, да забравя за всичко на света и в същото време да преосмисля всичко, което ме вълнува. Обичам също така да играя шах. Чета, много чета. Обичам също така да слушам музика. Да гледам филми. Дори това да не е моята любима книга, музика, филм, а нещо ново, което ми е харесало. Към читателите: съветвам ви да гледате италианския филм "Идеални непознати". Много е добър. Кара те да се замислиш за много неща. А последната книга, която прочетох, е "Часът на бика" от Иван Ефремов. Има толкова много паралели със съвременния свят. А на мен ми се иска да живея в свят, за който мечтае авторът - свят, в който хората са равни...

- Русия е подложена на санкции. Какво мислиш за това?
- Да, за съжаление. И от това страда най-вече обикновеният човек.

- А какви са впечатленията ти от живота в Китай?
- В момента живея в град Суджоу. Град нито малък, нито голям по китайските размери. В Китай навсякъде има много хора и неусетно свикваш с това. В същото време животът тук е много специфичен. А съвременните китайци отдавна вече не работят за купичка ориз, както си мислят някои. Китай е богата страна. Например средният китаец получава повече, отколкото средният руснак. И в същото време на китайците все им е малко. Китай непрекъснато се развива. Идете в Шанхай или Гуанджоу. Ще видите красиви хора, развита инфраструктура, съвременна архитектура. 

- А какво знаеш за България?
- За съжаление знам много малко. Чувал съм за курорта Златни пясъци. Мисля си, че при вас е топло и красиво. Трябва обезателно със семейството си да посетя България.

- Твоята любима мисъл?
- "Никога не обиждайте своите пред чуждите. Чуждите ще си отидат, а своите ще останат!"
 
- А посланието ти към читателите на в. ДУМА?
- Повече пътешествайте, откривайте света!

 

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246