11 Декември 2018вторник07:58 ч.

Османски реваншизъм

/ брой: 32

автор:Юри Михалков

visibility 660

Република Турция е продължение на Османската империя, провъзгласи турският президент Реджеп Ердоган на церемония за 100-годишнината от смъртта на османския султан Абдул Хамид II. Това е не просто оценка за един държавник и историческа личност.
Това е оценка водораздел. Ердоган изхвърля в килера цяла епоха от турската история. Той сменя нейния двигател, преформатира цивилизационния ход на своята държава. Изхвърля от нея елементите на една модерна държава от времето на Ататюрк (просъществувала без малко един век) и монтира чаркове за реставрация на миналото, а нищо чудно и на реваншизъм, макар и в мека форма. Не че не го подозирахме в подобни помисли, но сега той наистина свали маската и показа на цял свят каква е "кръвната му група" в политиката.
Разбира се, изпод махнатата маска той се мъчи да се изкара реалист с констатациите, че днес вече "границите са се променили. Формите на управление са се променили". Как обаче да му вярваш, след като продължава: "Но същността остава, душата е една и съща, дори много институции са едни и същи". След като направо прокламира, че "Република Турция е... продължение на османците". И след като оценява султан Абдул Хамид II като един от "най-важните, най-визионерски и най-стратегически мислещи" личности. А този екземпляр се "прославя" на Запад като "кървавия султан" заради жестоко потушените бунтове, включително Илинденско-Преображенското въстание (1903 г). С кръв ли османските републиканци ще матерализират визионерството му?
Досега мисията на нашия премиер да посредничи между ЕС и Турция може и да изглеждаше благородна. Сега обаче става ясно, че Ердоган го превръща в османски посредник. Дали това е най-адекватната позиция за България? Ердоган няма да хвърля орди срещу нас, но ще прави нашествия с влияние за историческия реванш в днешен вариант. Той впрочем вече го прави с претенции към страната ни за повече джамии, повече религиозни училища, вакъфски имоти, реставриране на османските паметници, опити за партии.  
Ердоган може и да смята, че отваря нова глава в турската история, но всъщност си затваря пътя към Европа. Едва ли ще се намери политик в нея, който ще иска да мине оттатък османската стена на президента султан.  
 

Искаме да останем и да създадем семействата си тук

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Няма доставчик за храна на войската

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 240

Родителите на деца с увреждания - "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 240

Опасност от нова катастрофа край Своге

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 240

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 240

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 14

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Завинаги на 25

visibility 89

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 118

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 58

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 52

/ брой: 240