19 Април 2019петък06:20 ч.

Репортаж

Празник на любовта към виното

В Сухиндол за Трифон Зарезан посрещнаха гости от Франция, откъдето преди повече от век Марко Вачков донася идеята за първата лозаро-винарска кооперация на Балканите

/ брой: 32

автор:Ина Михайлова

visibility 1975

Не три, пет дни яли, пили и се веселили в Сухиндол. Заради Трифон Зарезан, който през 2018 г. местните отбелязват за 153-ти път. Цяла година малки и големи се стягат за празника на лозарите и винопроизводителите. Кметът инж. Пламен Чернев дори чертае плановете за идната година. Щото градусът на настроението т.г. вече е достатъчно висок.
Празникът в общината започна на 10 февруари с дегустации на домашни вина и ракии под мотото "Много поколения, една традиция във всяка капка". На 11 февруари атракцията бе на централния площад, където се проведе състезанието по търкаляне на 225-литрови празни бурета. На 12 февруари се развихриха майсторите на обредни гозби за празника. На 13 февруари в местното читалище "Трезвеност 1870" ученици от СУ "Климент Охридски" показаха творенията си от коркови тапи, а Зарезанската вечеринка събра мало и голямо на тържествен концерт-спектакъл с участието на специалния гост Симона Загорова.
Наред с веселбата, танците и руйното вино, в Сухиндол тези дни се насладиха на спектакъла "Чакана любов" на ФТФ "Търновска царица" от Велико Търново, срещнаха се с Нидал Алгафари и поведоха многобройните си приятели "По пътя на виното".
Без гости празникът не е празник, казват сухиндолци. И т.г. са поканили приятели от съседните общини, както и студенти от 4 курс от Университета по хранителни технологии в Пловдив. За пръв път във винарското градче дойде новоназначеният генерален консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов. Приятелят на сухиндолци - посланикът на Палестина Н.Пр. д-р Ахмед ал Мадбух, за поредна година дойде на мястото, където в далечната 1909 г. е основана първата лозаро-винарска кооперация на Балканите.
Основателят на избата - сухиндолецът Марко Вачков, обединил местните лозари, винари и техните семейства, за да създадат изба, в която да започне производство на вино по най-модерните практики за онова време. Самият Вачков имал познания по енология, лозарство и инженерни науки, придобити в България и Франция. Преди повече от век той бил изпратен от тогавашния български министър на земеделието в Маросан, Франция, за да изучи френския опит в лозарството и винарството.
110 години по-късно кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев посрещна скъпи гости - официална делегация от френската община Маросан. Вълнението е огромно, споделя инж. Чернев, сам майстор на вино. Преди известно време установихме контакти с управата на Маросан. Миналата година не можаха да дойдат, но тази са наши скъпи гости. Радваме се, защото това е мост във времето и между поколенията, мост между традициите. Не скриха своето вълнение от визитата кметът на община Маросан г-н Серж Пес, председателят на Общинския съвет на Доитиенне г-н Ален Каралп, председателят на кооперативната винарна в Маросан г-н Жан-Бернар Абаси и придружаващите ги общински съветници и представители на местния кооператив.
Изключително съм горд, че Марко Вачков е почерпил опит от нас и е създал тук, в България, в Сухиндол, първата лозаро-винарска кооперация в началото на миналия век, заяви специално за ДУМА г-н Серж Пес, кмет на община Маросан. Това е пример как хората в една общност могат да работят заедно. Трябва да направим всичко по силите си, за да съхраним тази история, която свързва Маросан и Сухиндол, допълни г-н Пес. Очакват ни общи проекти, убеден е и инж. Чернев.
Жорж Пес е социалист и за пореден мандат кмет на община Маросан. Тя се намира в Южна Франция, близо до границата с Испания. Г-н Пес не крие симпатиите си към лявата идея. Не е ангажиран в националната политика, кмет е на малка община, но е привърженик на социалистическите възгледи за развитието на Европа. Българският му колега инж. Пламен Чернев, който за трети пореден мандат е кмет на Сухиндол, сподели приятното си чувство, че с френския си колега обменят мисли не само за традициите и перспективите на връзката между двете общини, но и прогресивни леви идеи. Двамата заедно зарязаха лозята в местността Димчански завой и отпиха червено вино от най-доброто, както споделиха сухиндолци. А най-доброто вино е... кметското.
С много настроение, независимо от дъжда, снега и студеното време, сухиндолци се отправиха на традиционното лозаро-винарско шествие. Под звуците на духовата музика, с много подвиквания и кръшни хора млади и стари зарязаха лозите. Благослов за берекет и плодородие, за здраве на лозята и техните стопани изрече Великотърновският митрополит Григорий.
След като зарязаха лозята, сухиндолци се събраха на празнична трапеза в местността Върбака. Тук за 153-ти път Сухиндол отбеляза Трифон Зарезан с вино и мезе - печен петел. А след това дойде ред на уникалния танц "Как се чука чер пипер". В хорото участват само мъже. За любителите на доброто настроение и за любопитните отговорът на въпроса как се чука чер пипер е простичък: чер пипер се чука с ляво уше, с дясно уше, с нос, с ляво коляно, с дясно коляно и с гъз. А който води хорото, той яде дървото.
Заредени с настроение, както и с подобаващо количество руйно вино, сухиндолци поеха на неповторимото за родните ширини лозаро-винарско шествие. В своеобразна манифестация, под звуците на духовата музика, с хороводна стъпка, участниците в парада преминаха по главната улица на Сухиндол. Начело на колоната бе Царят на виното.
Празникът на 14 февруари беше троен - Трифон Зарезан, Успение на Константин-Кирил Философ и Свети Валентин, но в Сухиндол отдавна са направили своя избор. С Божията помощ, с трудолюбие и упоритост ден след ден учат младите, че българските традиции и любовта към лозята и виното са бъдещето.Кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев заряза лозята заедно с посланика на Палестина Н. Пр. д-р Ахмед ал Мадбух и новоназначения генерален консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов. Великотърновският митрополит Григорий брагослови лозята и техните стопани


Ей така се чука чер пипер...Какво е Трифон Зарезан без Цар на виното
Празник без хоро не може
Снимки АВТОРКАТА


Тайните на майсторите

Майстори на 54 бели, червени и розови вина, както и на 10 ракии участваха в традиционната за Сухиндол надпревара на домашни производители. Авторитетно жури начело с председателя на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов дегустира най-доброто от най-доброто в региона. Наследниците на някогашните майстори, изнасяли сухиндолски вина в Париж и Виена, си оспорваха призовете. Четири медала грабна Венелин Алтънов. Приятната изненада за журито бе смокиновата ракия на Милчо Пазвантов.
Тайната на наложения пелин разкри Надежда Карамочева. Любовта към деликатното занимание е наследила от своя прадядо Белчо, един от известните в миналото винари в региона. Работи по рецепти, запазени в рода от 1890 г. Майсторлък не се дава лесно, казват сухиндолци, но г-жа Карамочева сподели част от тънкостите на добрия пелин. Защото според местните е важно повече млади хора да прихванат дарбата на своите предци лозари и винопроизводители.
Важно е виното да е отлежало, най-добре от миналогодишна реколта, разказва Надежда Карамочева. В букета от 30 билки, набрани по Еньовден, задължително има пелин, риган, жълт кантарион, лайка, салвия, липов цвят, маточина и уникалния за нейната рецепта цвят от дивачка (дива лоза). Важни са и плодовете - ябълки, дюли и грозде с чепките (без чепки пелинът ферментира бързо, а е важно ферментацията да е бавна, за да могат плодовете и билките да отпуснат аромата си). Най-добре е пелинът да се прави в началото на ноември. Майсторлъкът е да не се прекалява с нищо, за да може резултатът да е балансиран. Избата трябва да е дълбока, а сайваните за сушене на билките - чисти и проветриви. Резултатът - букет от летни аромати.

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ