17 Януари 2019четвъртък10:11 ч.

В новините няма език на омразата, но има враждебна реч

/ брой: 31

автор:Павлета Давидова

visibility 420

Със лека "присъда" излезе СЕМ в доклада си от мониторинг, посветен на езика на омразата в новини и актуално-публицистични предавания. Констатацията на медийния регулатор е, че има по-скоро "умерено говорене", което не преминава границите на добрия тон. Във фокуса на наблюдение са били БНТ1, БИТ, БТВ, България он ер, Нова телевизия, Канал 3, Алфа тв, Скат, Дарик радио и програма "Хоризонт" на БНР.
В СЕМ отново се коментира, че в българското законодателство няма легална дефиниция какво представлява "враждебна реч" и "език на омразата". чл. 8 и чл. 17 от на ЗРТ - "медийните услуги не трябва да подбуждат към ненавист, основана на раса, пол, религия или националност" и да не допускат предавания, "внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост, възхваляващи или оневиняващи жестокост или насилие, или на предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата".
Според експертите, наблюдавали различните програми, наблюдаваната враждебна реч е по-скоро "по отношение политическата принадлежност на дадена група". Регистрирани са лични обиди и нападки, а не толкова представяне на обобщен негативен образ на определена група. Сред изводите е, че враждебната реч е възприета като част от политическото говорене в България.
Имаме по-скоро враждебен език, отколкото език на омразата, обобщи членът на СЕМ Иво Атанасов, след като се запозна с доклада. Колегата му Бетина Жотева призова документът да стане публичен, а изводите от него да станат повод за обширен дебат. Розита Еленкова попита дали са достатъчни опитите на водещите да прекъснат участниците, използващи подобен език. Те самите канят подобни гости, съгласиха се членовете на СЕМ.

 

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11