17 Януари 2019четвъртък10:07 ч.

Световната банка: Инвестирайте в хората

Институцията определи това като най-важния приоритет пред света

/ брой: 31

автор:Дума

visibility 265

Инвестицията в човешкия капитал -  това е основният фактор, който ще определи бъдещето на страните по света. Това заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким, който изнесе реч в рамките на 6-та Световна правителствена среща на върха в Дубай, посветена на въпросите за ефективното държавно управление и внедряването на съвременните технологии в различни аспекти от живота.
По думите на Джим Йон Ким Двсички страни по света ще трябва да са готови за истинска конкуренция в икономиката на бъдещето.
До 2050 година близо 150 млн. души ще напуснат пазара на труда, а други 450 млн. ще влязат в него. Това означава, че ще се породи недостиг от близо 300 млн. работни места, които ще трябва да бъдат създадениУ, предупреди Джим Йонг Ким. Той изтъкна още, че най-вероятно развитието на иновациите ще създаде много нови и различни професии от тези, които познаваме сега. Затова и в бъдеще Динвестицията в образователната системаУ трябва да се превърне в приоритет на световните правителства.
"Понастоящем около 250 милиона деца по света са неграмотни и още толкова нямат завършено училищно образование", алармира президентът на Световната банка и призова за промяна.
Той продължи, че при подготовката на студентите най-важната задача ще бъде Дда се уверим, че ще им бъде дадена възможността да се научат как да разрешават проблеми, как да развиват аналитичното си мислене и как да използват уменията си така, че да допринесат за икономиката на бъдещето.
"Много страни, които постигнаха голям напредък, започнаха да инвестират в своите граждани от най-ранната им възраст. Инвестициите в човешкия капитал - това е изключително важен процес и именно той ще определи бъдещето на света", заяви още ръководителят на организацията.
В тази връзка Джим Йонг Ким отбеляза големите постижения на ОАЕ, наричайки ръководителите на страната "лидери, чиито възгледи променят света".
"Една от причините, поради които аз съм тук, е, че ОАЕ е пример за страна, инвестираща в човешкия капитал. А инвестицията в хората - това е най-важната инвестиция, която може да се направи", заключи той.
В престижното мероприятие в Дубай взеха участие повече от 4000 делегати от общо 140 страни, включително и ръководителите на международната организация и представителите на водещите научно-технически структури и технологични корпорации в света. Целта на представителния форум е да обсъди идеите и технологиите, които променят света и оформят бъдещето. В допълнение, на срещата на високо равнище правителствата "споделят опита си от въвеждането на съвременните технологии и методите за добро управление в публичния и частния сектор".
Форумът е и платформа за представянето на Дсмели иновативни проекти, предназначени да направят пробив и да променят представите за възможно ".
В програмата му са включени и други теми, като начините за постигане на благополучие и справедливост в обществото на XXI век, климатичните промени, перспективите за изследването на други планети, ролята на биотехнологиите в медицината в най-близко бъдеще, и редица други.

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11