10 Декември 2018понеделник14:03 ч.

Замислиха приватизация и на археологията

Проект на МК за промени в Закона за културното наследство обрасна с текстове за частни разкопки

/ брой: 28

автор:Велиана Христова

visibility 610

Министерството на културата предлага поредни промени в Закона за културното наследство, с които се въвежда по-голяма публичност на експертните съвети към министъра на културата, конкретизират се разпореди за подводната археология, уреждат се обществените колекции, някои срокове и пр. Вместо позиции по предложените текстове обаче в сайта за обществено обсъждане ненадейно за начало се появиха две съвсем други предложения, които не фигурират в проекта на МК, но са оформени подробно като готови текстове с членове и алинеи. Едното е от проф. Вера Бонева от УниБит, която бе кандидат за директор на НИМ в завършилия преди дни конкурс, но получи доста по-ниски оценки от спечелилата конкурса доц. Бони Петрунова. Второто предложение е от Павел Деспотов, магистър по археология. 
Смисълът на текстовете, внесени от проф. Бонева, е, че начело на Съвета за теренни проучвания към МК трябва да стои не директорът на Националния археологически институт с музей при БАН, както е в закона, а просто хабилитирано лице в областта на археологията. Мотивът е, че когато съветът се оглавява от директора на НАИМ-БАН, това било дискриминация към археолозите, работещи на други места, а позволявало и субективни решения от негова страна. Деспотов пък предлага текстове, разрешаващи на частни неправителствени организации (НПО) на археолози да правят разкопки и други проучвания. Според закона в момента такова право имат само археолози, работещи "в културна, научна или университетска институция, дейността на която е свързана с опазване на археологическото наследство".
Множество мнения на съсловни организации, на учени археолози, архитекти, преподаватели, юристи са получени при обсъждането - от НИМ, Районния археологически музей в Пловдив, Асоциацията на българските археолози, доц. Петя Георгиева - ръководител на катедра "Археология" в СУ, НАИМ-БАН, Милен Николов - директор на РИМ-Бургас, Сдружение "Български музеи", РГ "Културно наследство" към Камарата на архитектите. Всичките са категорично против предложенията на Бонева и Деспотов. Те заявяват, че теренният съвет начело с директора на НАИМ работи добре, бързо, ефективно и без каквито и да било проблеми. В момента НАИМ със специализирания си персонал обслужва издаването на откритите листове за проучвания, а ако начело стои просто хабилитирано лице, за целта ще трябва да се създаде цяла нова администрация в МК. Освен това шефът на теренния съвет има само организационни функции, не решава нищо еднолично, в съвета са представени всички институции, а откритите листове се издават бързо и качествено. Мотивът "дискриминация" пък е смехотворен, реагират юристите, тъй като всяко хабилитирано лице има равно право да участва в конкурса за директор. Особено остри са реакциите срещу предложението частни НПО да правят разкопки, защото в страна като България, където иманярството е масов поминък, такава "приватизация" на археологията създава предпоставки за корупция, грабеж и разрушаване на културното наследство. Срещу подобни идеи винаги се е обявявало и МВР. Лобита във и около МК се опитват да ги прокарат уж като предложение "от долу", подозират експерти.
 
                  Още по темата

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 239

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 29

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 128

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 96

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 282

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 331

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 239