18 Ноември 2018неделя04:50 ч.

Медии

Ограмотяват медийно децата

До средата на март различни организации ще обърнат внимание на малчуганите как да се ориентират в интернет съдържанието

/ брой: 28

автор:Павлета Давидова

visibility 159

С поредица от събития и инициативи 14 организации ще се опитат да помогнат на подрастващите българчета да отсяват различни информации в интернет и медиите. Формациите са обединение в Коалиция за медийна грамотност. Те подчертават, че за безопасността на децата в дигиталната ера от ключово значение е развиването на дигитално-медийна грамотност от най-ранна възраст. Затова коалицията организира "Дни на медийната грамотност", които ще продължат от 6 февруари до 17 март.
Кампанията вече започна в редица училища. Началото бе поставено на 6 февруари, когато и повече от 120 държави отбелязаха международния Ден за безопасен интернет. По традиция на този ден ще се състои и награждаване на най-добрите дейности на деца-киберскаути, обучени от Националния център за безопасен интернет.
Коалицията организира и национална кампания по училищата, насочена както към учениците, така и към техните родители. В учебните заведения ще има кратки презентации и планове за интерактивни занятия с учениците от всички възрастови групи по теми като критичното мислене, търсенето, оценката и създаването на съдържание, безопасното ползване на интернет и др.
Започна и национален ученически конкурс за създаване на медийно съдържание – видео, аудио или текстово, организиран от Фондация "Гласът на децата". Най-добрите материали ще бъдат публикувани на младежката медийна платформа Teenstation.net, а училището, чиито ученици са класирани на първо място, ще бъде подпомогнато да изгради свой медиен център.
Фондация "Дигитални деца" пък започва 6-месечна програма "Училище с отворен код", в рамките на която ще бъдат организирани обучения за учители и ученици в десетки училища в страната.
Държавната агенция за закрила на детето също ще се включи в кампанията. Съветът на децата към ДАЗД организира прожекции на филма на БНТ "Кой е срещу теб в мрежата" в 15 области - Силистра, Русе, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Видин, Враца, Перник, Велико Търново, Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Сливен, Бургас. След прожекциите  ще има дискусии за онлайн безопасността на децата. Инициативата се реализира с подкрепата на БНТ, ГДБОП и софтуерната фирма "Булбера".
Национален родителски форум на 17 март ще сложи край на кампанията. Очаква се тогава експерти да представят важни теми, касаещи сигурността на децата в интернет.

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223