17 Януари 2019четвъртък10:09 ч.

Сцена

66 постановки се конкурират за "Златна маска"

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 143

Фестивал на спектаклите, номинирани за Руската национална театрална награда "Златна маска", започна в Москва за 24-и път, информира ТАСС. Първи бе представен "Пепеляшка" на Пермския театър за опера и балет, номиниран в осем основни категории. Втори, с два спектакъла - на 7 и 8 февруари, в театър "Чехов" се представи драматичният театър "Г. А. Товстоногов" с "Губернаторът" - с пет номинации. В афиша за февруари са още "Клетката" на Болшой театър, "Cantos" на Пермския театър за опера и балет, "Годишните времена" на Мариинския театър, "Гостува Европа" на фестивала "Територия" и "Rimini Protokoll - Германия, "Кузмин. Пъстървата разбива леда" на Гогол център, "Били Бъд" на Болшой театър, "Ахматова. Поема без герой" на Гогол център.
Фестивалът продължава до 15 април, когато на новата сцена на Болшой театър ще бъдат обявени победителите от конкурса. Заедно с публиката спектаклите гледат и две журита. Председател на комисията за драматичен и куклен театър е режисьорът Адолф Шапиро, н.а. на Латвия, лауреат на Държавната награда на РФ. Журито за музикален театър оглавява главният диригент на Санктпетербургския държавен детски музикален театър "Зазеркалье" Павел Бубелников, гост диригент на Мариинския и Михайловския театър, н.а. на РФ.
В конкурсната програма се представят 66 постановки от 22 града на Русия и 212 частни номинации, обобщава генералната директорка на "Златна маска" Мария Ревякина. По нейните думи регионалните театри, както и в предишни години, са почти половината от участниците (44%). Географията на фестивала продължава да се разширява: през 2018 г. в състезателната програма влизат нови градове - Лесосибирск, Алметевск и Махачкала. Тази година са номинирани рекорден брой режисьори на драматични постановки - 29 души.
Извънконкурсната програма включва проектите "Маска плюс" (за нестандартни творби от различни градове) и "Детски уикенд" (насочен към деца и младежи от 2 до 16 години). През февруари-март в нея ще бъдат показани 19 спектакъла от 12 града на Русия. "Златна маска в града" е един от най-популярните проекти на фестивала. Около 2 милиона души ежегодно посещават уличните спектакли и изложби, отбелязва Мария Ревякина. През 2018 г. ще продължим да изненадваме московчани с неочаквани изяви на трупите, номинирани за "Златна маска" на различни места в града.
Проектът "Златна маска в киното" ще се състои за четвърти път. В афиша на кинопрограмата са включени спектаклите "Иванов" на Театъра на нациите и "Барабани в нощта" на театър "Пушкин".
Тази година за първи път ще бъде предложена програмата "Златна маска онлайн" - номинираните спектакли ще бъдат излъчвани в интернет, за да станат достояние на публиката в цял свят. Още нещо ще се случи за първи път - втора церемония по награждаването. По решение на председателя на Съюза на театралните артисти на РФ Александър Калягин лауреатите на почетните номинации ще получат своите отличия на тържествена вечер в зала "Бетовен" на Болшой театър на 27 март - Международния ден на театъра.


Снимка (с) Александр Щербак/ТАСС
 

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11