14 Декември 2018петък10:56 ч.

С процедурни хватки НС блокира "културния чек"

Боил Банов харесал идеята, но по-къcно ресорното министерство излязло с отрицателно становище

/ брой: 27

автор:Юлия Кулинска

visibility 537

С процедурни хватки мнозинството на парламента блокира вчера законопроекта на БСП за въвеждането на т.нар. "културен чек". Той беше дебатиран по точка от правилника, според която всяка първа сряда на месеца опозицията има право да предлага документи. Пленарният ден обаче не стигна проектът да бъде гласуван. Мнозинството отхвърли предложението на социалиста Валери Жаблянов заседанието да се удължи до гласуването на законопроекта. Документът може да бъде разгледан отново, ако председателят на НС Цвета Караянчева го предложи в дневния ред в бъдещо заседание, в противен случай социалистите трябва да изчакат до следващата първа сряда на март, за да го внесат отново.
"Идеята засяга всички, които навършват 18 години. След 20-30 години цялото поколение на България ще е минало през този закон", заяви зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Антон Кутев. Той подчерта, че целта на законопроекта е да поправи дефект в образованието, което не създава ценностни нагласи. Кутев отбеляза, че в Италия мярката се прилага успешно. Предложението на левицата е чрез интернет платформа младите хора да получават чек за 200 лв., за да посещават театри, музеи, галерии и концерти за сметка на държавата. Според Кутев това ще струва около 15 млн.лв. на бюджета. Той припомни, че само за последните три месеца правителството е изхарчило над 1 млрд. лв. за какво ли не, без решение на НС. Ако някой иска да ме убеди, че парите за културния чек са финансово препятствие, е абсолютно несериозно, защото парите ги има в бюджета и е без проблем те да бъдат намерени, категоричен е Кутев. Той изрази изумление от отрицателното становище на културното министерство, защото в предварителните разговори министър Боил Банов казал, че с две ръце подкрепя предложението. Това е извън здравата логика, защото министърът сам се заклеймява, възмути се Кутев.
При дебатите от трибуната на НС реплики си размениха двама актьори. Нона Йотова от ПГ "БСП за България" защити културния чек и отбеляза, че средствата за него ще отидат в гилдията. Нека не подценяваме интелекта на българите, защото изкуството не е парче торта, призова тя. Колегата й Евгени Будинов от ГЕРБ бил щастлив, че в НС се говори за култура. Идеята му харесвала, но нямало да я подкрепи "по идеологически съображения".
Дали младите ще отидат на концерт на Лили Иванова или на Цеца Величкович, зачуди се Юлиан Ангелов от ОП, който явно не беше чел документа. Кутев му отвърна, че министърът на културата е този, който ще реши дали да се слуша чалга или не. Той определи отказа на мнозинството като "политическа партизанщина и инатлък".
"53% от хората не ходят на театър, защото билетите са скъпи. Няма как в едно малко село хората да дадат по 15 лв. или 20 лв. за спектакъл. 41% казват, че няма културни събития в местата, където живеят. А управляващите ограничават достъпа на младите хора, които искат да отидат на театър или концерт, но нямат финансова възможност, обяви Кристина Сидорова, като цитира проучване, направено по поръчка на Българската асоциация на работодателите. Тя се позова и на изследване на Евростат, според което 1/3 от българите никога не са ходили на театър и кино.


Управляващите ограничават достъпа на младите, които искат да отидат на театър или концерт, но нямат финансова възможност, заяви Кристина Сидорова
снимка Емилия КОСТАДИНОВА 

Анкетна комисия ще търси корупция в ДАБЧ

автор:Дума

visibility 0

Сняг в половин България

автор:Дума

visibility 33

Лекарите в ужас от хаоса с детските клиники

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 243

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 243

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 243

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 15

Полицията застреля терориста от Страсбург

автор:Дума

visibility 173

Мей остава начело засега

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 243

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 179

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 242

/ брой: 243