14 Декември 2018петък10:57 ч.

Право, куме, в очи...

Не плачете, натовчета!

/ брой: 26

автор:Светлана Михова

visibility 1029

САЩ са шампиони! В рамките на по-малко от два месеца огласиха три доктрини. Една военна, втора за националната сигурност и последната - ядрена. Една от друга по-важни. Изпълнени с много слова на загриженост за бъдещето на човечеството и на готовност да го брани до...пълно унищожение. Със завидна последователност и в трите документа се посочват главните врагове - от гигантите Русия и Китай, през Иран до джуджето Северна Корея. Странна комбинация, която буди страховете на "Велика Америка".
На практика ядрената стратегия, публикувана на 2 февруари, слага край на всички усилия и серия международни договори, които над 70 години предпазваха света от ядрена гибел. Стратезите открито заявяват, че САЩ ще използват ядрено оръжие срещу всяко посегателство на техните национални интереси. А, както е известно, те са навсякъде по света и са от всякакво естество. Някой да не си помисли, че става дума само за суверенитета на страната, нейната териториална цялост, сигурност и други подобни същностни неща. Разликата между защита на националната сигурност и националните интереси е съществена. За ядрената тояга ще трябва да е готов и всеки, който дръзне да не приеме морала на Америка. Той също е неделима част от националните интереси и е провъзгласен за универсален.
Затова всички президенти, щом се настанят в Белия дом, смятат за нужно да четат проповеди и да внушават на света, че американските духовни ценности (каквото и да означава това словосъчетание) са върхът на човешката цивилизация. Обама дори даде клетва да накара всички страни да приемат еднополовите бракове. Обещанието му, както виждаме от собствен опит, полека-лека се изпълнява. С други думи, ядреният удар, на който САЩ си дават право - единствено на себе си, може да се стовари с повод и без повод във всяка точка на Земята.
За успокоение на някои избрани членове на човешкия род, които вселенският мисионер като пилци е прибрал под мантията си и за удобство нарича съюзници, в доктрината са предвидени страховити обещания. Те ще бъдат защитени. Страховити, защото от по-подробното запознаване с текста става ясно, че ако има "мъничка" ядрена война, "необходима" за тяхната защита, тя ще се води на тяхна територия. Освен това и ядрените заряди щели да бъдат "мънички" - с мощност само като на "Хлапето", хвърлено над Хирошима. Фактът, че САЩ искрено са загрижени и готови "да спасяват" Европа личи от бързината, с която разполагат на континента и около него нови елементи на ядрената си триада - атомни подводници, стратегическа авиация и междуконтинентални балистични ракети.
Великодушният "миротворец" от великодушие сам се е натоварил със задължението да брани няколко десетки страни. В доктрината е казано: "За защита на държавите от НАТО САЩ имат стратегически ядрени сили, както и ядрено оръжие за изнесено базиране в Европа". В документа се подчертава, че ядреното оръжие е главен инструмент за гарантиране сигурността и на САЩ, и на подопечните им. То стои на боен страж във военни бази в Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция. Друг е въпросът, че разполагането на тактическо ядрено оръжие в Европа е пряко нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Но понятия като действащи международни договори и международно право близо 30 години вече няма. Най-малкото, те не важат за миротворец №1 и влизат в употреба само в краен случай, когато той сметне за изгодно.
Преди две години, когато в отношенията между Анкара и Вашингтон взеха да прескачат искри, изтекоха информации, че САЩ са си прибрали ядрените играчки от Турция и са си ги преместили в Румъния. Това, ако е вярно, заедно с ракетите "Иджис" отвъд Дунава, е твърде успокоително за България. Транквилантно трябва да ни действат и системите за ПРО у съседката. В понеделник обаче се чу, че Русия, както от години предупреждаваше, вече е разположила своите ракети "Искандер" в Калининград. Цяла Прибалтика, Полша и други миролюбчета нададоха писък. Защо пищят? Нали гарантът и целокупното НАТО ги пази - и с ракети, и с войски. В Латвия щиковете са 1138, в Литва - 1022, в Естония - 1200, в Полша - 1280. Мощен военен интернационал от отбрани мъжаги ги бранят до самата руска граница. Пиле не може да припари. Няма страшно, не плачете, мамините. Ама "искандерите" били "неуловими" за щатските системи за ПРО. Е, то не може цялата хубост на едно място.
И ние не можем се оплака. Черно море вече е "вътрешно езеро на НАТО", заявяват бойко генерали в Пентагона. Разбра се още, че експерти от аналитичния център "Атлантически съвет" готвят загадъчен спасителен и всеобхватен "Проект-2020", според който натовските миротворци ще "деблокират" Керченския пролив и оттам ще нанесат съсипващ удар на Русия. Бре, какви чудеса ражда пуста велика Америка! Няма страшно. Спете спокойно, натовчета. Но когато дойдат големите натовци да ви спасяват, да не плачете!
 

Анкетна комисия ще търси корупция в ДАБЧ

автор:Дума

visibility 0

Сняг в половин България

автор:Дума

visibility 33

Лекарите в ужас от хаоса с детските клиники

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 243

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 243

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 243

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 15

Полицията застреля терориста от Страсбург

автор:Дума

visibility 173

Мей остава начело засега

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 243

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 179

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 242

/ брой: 243