18 Ноември 2018неделя04:51 ч.

Бизнесът даде заден за оставката на Петкова, Борисов пак сипе щедри обещания

автор:Дума

visibility 345

Работодателските организации се отказаха от искането си за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. Те рязко смениха позицията си след среща с Бойко Борисов в Министерски съвет. Както стана практика, след поредното предупреждение за протест по наболял проблем, премиерът изсипа куп щедри обещания и умилостиви недоволните.
Пръв заден ход даде шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. След разговора с Борисов той обяви, че бизнесът е получил уверение от страна на управляващите, че пазарът на електроенергия ще стане прозрачен и модерен. Ние сме изключително доволни от проведената среща и постигнатите резултати, радваше се Домусчиев. По думите му работодателите дават още един шанс на министър Теменужда Петкова, защото тя щяла да е двигателят в решението на проблемите в сектора.
Припомняме, че в официалната си позиция от вчера работодателските организации твърдяха точно обратното - че министърът е пречка за реформите в сектора и не се справя с поверения й ресор.
Малко по-твърд и ререзвиран в коментарите си след срещата бе Румен Радев, зам.-председател на АИКБ. Той съобщи, че работодателските организации дават срок от 2 седмици, за да видят прогрес по темите, които днес са обсъждани в МС. Силно се надяваме в рамките на този срок да има напредък. Бизнесът очаква мерки срещу нелоялни търговски практики при търговците на електроенергия.
Вероятно работодателите ще се откажат и от планирания за 28 февруари национален протест. Всичко ще зависи от постигнатия напредък по договореното днес, обясни Радев.
Доволен от срещата бе и Делян Добрев, който все още е депутат и председател на енергийната комисия в парламента. Той обяви пред медиите, че започват "дълбоки реформи в енергетиката".
Първата е свързана със законодателни промени, които да извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които досега продаваха само директно на НЕК. Става въпрос за топлофикации, заводски централи и производители от възобновяеми източници. Втората промяна е свързана с възможността дружествата да могат да продават на свободния пазар отделно дневна, и отделно нощна електроенергия. Така фирмите, които имат нужда от нощна енергия ще си купуват само такава и обратно. Третата промяна е свързана с т.нар. "американски централи", които след преговори с ЕК трябва също да бъдат извадени на свободния пазар.

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223