21 Април 2019неделя00:22 ч.

Титанът на кофите

/ брой: 25

автор:Ина Михайлова

visibility 1836

Има, ето я! Борбата с корупцията, сещате се. Вече всеки Негов лаф ще е свързан с това. И всеки ден с бодряшки акцийки и пиарчета ще ни го наливат в "канчетата". Колкото по-просто, толкова по-ефективно. Защото Той е прост и ний сме прости.
Замисляли ли сте се как точно се изчислява контрабандата на цигари например (стр. 3). Просто и практично - обръщат се кофите с боклук и се броят кутиите от цигари без бандерол и с бандерол. Обясни го Бойко Борисов, уточнявайки, че именно поради тази причина най-точното проучване за борбата с контрабандата е представеното вчера от властта. Остава премиерът да доразвие автентичността на почина, като посочи кой обръща кофите, кой брои кутиите, на кого се отчита и кой плаща най-вече за цялата стегната, простичка и стройна система. А как държавата отчита безкутийната контрабанда на цигари? Явно за това е необходима нова мозъчна атака.
Ниският процент контрабандни цигари на пазара е ясен показател, че борба с корупцията има, рече още премиерът Борисов. Оставаше да допълни, че е по високите етажи на властта. Щото на Женския пазар му се смеят. Как ги прави тези заключения, тези финтове на мисълта и взаимовръзки... Не сме осенени от промисъл.
Освен че сме лоши хора и заедно с други лоши оттук и оттам тормозим премиера с въпроси за корупцията, се нуждаем и от разяснения. Как оптимистично властта яхна проучване, забравяйки, че само преди седмица цигарените компании отчетоха за 2017-а най-нисък ръст на продажбите за последните пет години? При това в година, в която акцизът и съответната крайна стойност на цигарите бяха повишени. Ами сега? Дали сме намалили пушенето? Или системата с изсипване на кофи и броене на цигарени кутии не е достатъчно представителна? Ех, титани на мисълта!
Само за 2017 г. спестените загуби за хазната от незаконна продажба на цигари са за 16-17 млн. лв., похвали се властта. А щетите? Те са за милиарди. И помпат корупцията, дето Борисов в кофите за боклук я търси. Къде са заловените контрабандисти? Кои са незаконните производители? Мълчание. По-лесно е да говорят за кофи, отколкото за турския доклад за "Булгартабак" например. Или за пробойните в ДАНС.
Предстои да ни заливат с още бодряшки проучвания. Премиерът ще надраства простото ниво, ще се хвали в Европа с рекордни резултати, а на нас ще развива теории от боклука. Вчера за суджуците, днес за цигарите, утре за изборите. А неговият хор ще му приглася. Не че не сме го виждали и чували досега, ама какво ни чака. Само да заработи мегаорганът - ехе-е!
Пуста корупция! Че и контрабандата покрай нея! Тръпнем в очакване за начините на измерването й при горивата и алкохола. А току-виж след време държавата отчете отрицателна контрабанда на цигари. Като едното нищо контрабандистите ще започнат да купуват акцизни бандероли, след като ги загризе съвестта, че клатят стабилността Му.

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 826

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 340

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 485

Демонстрации за мир в Германия

автор:Дума

visibility 79

Напрежение край Триполи

автор:Дума

visibility 119

Арести на екоактивисти в Лондон

автор:Дума

visibility 90

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1275

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 826

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 968

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ