25 Март 2019понеделник04:40 ч.

Наука

Властта най-сетне докопа имотите на ССА

След серия трансформации в аграрната академия от институтите и опитните станции ще бъдат отнети хиляди декари земя и сгради

/ брой: 25

автор:Велиана Христова

visibility 1308

За никого не е тайна, че действащата власт отдавна има апетити към имотите на научните организации у нас и от години мъдрува как да ги докопа. Ярък пример за това е Селскостопанската академия (ССА). Откакто през 1999 г. автономията й като научен център бе отнета и тя бе подчинена на земеделското министерство, Законът за Селскостопанската академия е променян 11 пъти и води стремглаво надолу някога легендарната българска аграрна наука, която създаваше сортове и породи по-добри от най-добрите световни образци. Някога - преди да я налазят политиците на прехода. То не бяха намаляване на броя на институтите и механични съкращения, то не бяха дублиращи институтите агенции, отделяне на опитните станции от институтите и

превръщането им във фирми

то не бяха административен диктат, уволнения, смени на председатели, вечни скандали. В крайна сметка в момента ССА има 25 института за изследователска дейност и обучение на докторанти, а експериментално-производствената, приложната и обслужващата дейност се вършат в 19 опитни станции и отделно в експериментални бази. И за всичко това ССА получава от бюджета едни смешни 17 млн. лв. (за 2018 г.), а приходите от продажби на продукция не остават в институтите и базите, а влизат в... бюджета на министерството. 
Сега МС пробутва в парламента ново изменение на Закона за ССА. В него има едно добро нещо - бюджетът на академията, който досега винаги бе скрит в недрата на МЗХ, става явен и приходите й ще остават в нейните звена. Вносителите дори искат още тази година субсидията да стане 23,5 млн. лв., но пък собствените приходи на ССА трябвало да се увеличат двойно - от 6 на 12 млн. лв., което на практика е невъзможно.
Хубавото обаче е дотук. Пълното подчинение на политическата власт продължава. Премиерът назначава председателя на ССА, а той пък - председателя на Управителния съвет и директорите на звената. Членовете на Управителния съвет се намаляват от 16 на 8, като от това управляващо науката тяло се изхвърлят досегашните представители на 5 вуза и на БАН. Според медийно изявление на председателя на ССА проф. Васил Николов, който бе назначен на поста през юли 2017 г., тези институции имали конкурентни на аграрната академия научни проекти и интереси! Абе, нали властващите все тръбят, че уж не искат научните институции и вузовете да се затварят в себе си като феодални владения?  
Промените отново обръщат с хастара навън структурата на ССА - по-голямата част от опитните станции, отделени през 2008 г. като държавни предприятия, сега пък ще бъдат обединени в едно голямо държавно предприятие. Според проекта то ще се казва държавно предприятие "Научно-производствен център" и ще обедини станциите във Видин, Лом, Търговище, Лозница, Хан Крум, Поморие, Средец, Сливен, Кърджали, Ямбол, опитните станции по лозарство във Варна и Септември, по кайсията в Силистра, по тютюна в Хасково, по картофите в Самоков и Системата за агропазарна информация (САПИ). С една дума - един Франкенщайн от парчета, несъвместими по предмет на дейност.

Манджа от картофи с грозде

която не вещае нищо, освен нов хаос. Четири от опитните станции пък щели станат научни центрове - по бубарство във Враца, по соята в Павликени, по поливно земеделие в Пазарджик и по животновъдство в Смолян. Добре поне, че властващите не са решили да хранят бубите със соя. Експерименталните бази в Шумен и Троян пък се трансформират в научно-експериментални бази със статут на научни звена. При това се бърза - цялата трансформацията трябва да стане от 1 април т.г. Макар че е внесен на 23 януари, проектът вече мина на първо четене в аграрната комисия - естествено, с гласовете на ГЕРБ. Никой не отговори на въпроса на лявата депутатка Светла Бъчварова защо се прави всичко това и що е то научни станции и бази-центрове, като в тях я има, я няма по един човек, сведущ в науката. Но дори шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова направи проекта на пух и прах заради липсата и несъответствията във финансовата обосновка на промените. А някои обяснения на вносителите бяха умопомрачителни - имало една свободна земя при лозарството във Варна, например, затова, като се обединят с овощарството, там щели да се садят... орехи.   
Има обаче и нещо още по-интересно, което се движи паралелно. на 10 ноември 2017 г земеделският министър Румен Порожанов е издал заповед, с която сформира комисия от поименно посочени лица, на която възлага в едномесечен срок да инвентаризира и анализира имотите на всички структурни звена на ССА, да посочи какви земи от Държавния поземлен фонд ползват те и от какви имат нужда реално. Целта била да се "оптимизират" ползваните имоти. Всички знаем какво значи "оптимизиране", но 
В изпълнение на заповедта на Порожанов през тази година се появява доклад на зам.-министър Вергиния Кръстева, с който ДУМА разполага. Според него от институтите на ССА ще се отнемат като "ненужни за дейността" 8489 дка земя, а от опитните станции - още близо 4000 дка. Според доклада земите на ССА трябвало да бъдат частна държавна собственост. Сега действащият Закон за ССА обаче казва, че "МС предоставя за управление на ССА стопанисваните от нея държавни земи, терени, сгради - публична държавна собственост". Вергиния Кръстева изисква звената на ССА в рамките на една година да оформят застроените си терени - т.е. сградите на институтите и станциите, като ги включат в Подробни устройствени планове (ПУП) и ги актуват като публична държавна собственост. И как ще стане това спешно, като само Институтът по животновъдни науки в Костинброд например има застроени площи в 11 имота. Само че звената на академията, доведени от държавата до мизерия, по никакъв начин няма откъде да намерят пари за процедурите по ПУП, което означава, че властта

направо ги вкарва в капан

и те може да загубят дори сградите си. Когато Светла Бъчварова алармира за това, началникът на кабинета на агроминистъра Атанас Кацарчев отрече пред земеделската комисия в НС, че се готви такова кастриране на земите, макар да призна, че "се прави анализ". 
Та, ето какво за замислили управляващите от ГЕРБ: прави се набързо едно тотално разбъркване на звената на академията, а паралелно и по възможност максимално незабележимо в суматохата им се отнемат хиляди декари земя и сгради. Т.е.  готова е формата за изземване на земята, веднага щом поправките в закона станат факт. Най-сетне едни 100 дка в Негован например, към които отдавна има апетити, ще бъдат извадени от земите, ползвани от академията. А онези 1206 дка в Русе, които бяха взети от Института по земеделие и семезнание и той води съдебни дела да си ги върне, направо ги отписват.
Плюс, че заради преструктурирането работещите в тези звена ще бъдат преназначени, директорите - също, а нищо не пречи и да ги сменят... Което обяснява мълчанието засега на хората от академията. Учени и специалисти (колкото още са останали в България) просто се страхуват за хляба си. От институтите твърдят, че има и открити заплахи. А доколкото председателят на ССА Васил Николов, назначен от Бойко Борисов, е шеф и на животновъдната катедра в Аграрния университет в Пловдив, хора от ССА пишат в мрежата, че той работи в интерес на вуза си, разсипвайки академичната наука.
Намесата на пишман политици в науката е като действията на слон в стъкларски магазин, но ударите по българската аграрна наука вещаят на родния ни пазар да се настанят трайно външни породи и сортове със съмнителен произход и качество, доста по-ниско от това на българските, разработени специално за нашите условия. А земеделските ни стопани са в риск да "се снабдят" с чужди болести и вредители, което пък вещае нови щети за земеделието и животновъдството у нас. Кои ще са най-потърпевши от замислените промени

- Земеделски институт - Стара Загора. Ползва 2982,4 дка земи, отнемат се 2147,2 дка
- Институт по планинско животновъдство и земеделие - Троян. Ползва 624,3 дка земи, от тях се отнемат 243,1 дка.
- Институт по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" - Русе. Ползва 6053,3 дка, отписват се за 1206 дка, за които институтът води дела да си ги върне.  
- Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" - София. Ползва 3479,3 дка заедно с базите и полигоните си в страната. Всичките трябва да се оформят с ПУБ като застроени, но 202 дка се отнемат. 
- Институт по рибарство и аквакултури - Пловдив. Ползва 1202,320 дка земи, отнемат се 164,8 дка
- Институт по фуражни култури - Плевен. Ползва 4387,4 дка, отнемат се 351,5 дка
- Опитна станция по земеделие - Лозница. Ползва 3712,1 дка земи. Отнемат се всичките, нямало данни за научна дейност на опитната станция. Тя на практика се закрива.
 - Опитна станция по земеделие - Хан Крум. Ползва 624,7 дка, отнемат се 51,5 дка застроена площ. 
- Опитна станция по земеделие - Поморие. Ползва 895,873 дка, отнемат се 216,2 дка. Ах, колко апeтитно!

Общо от институтите се отнемат 8489 дка земя, а от опитните станции - още близо 4000 дка.
 

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57