24 Март 2019неделя01:46 ч.

Гавра със спорта

/ брой: 25

автор:Владимир Николов

visibility 557

МОК отказа да уважи решението на Спортния арбитражен съд (КАС), който дни преди Игрите в Пьонгчан реабилитира 28 руски спортисти, наказани по подозрения за нарушение на допинг правилата. 13 от реабилитираните подадоха молби да бъдат допуснати до участие на Игрите, макар и под неутрален флаг. Последва реакция на управниците в МОК, която е в пълно несъответствие с принципите на олимпизма. И показва тоталната политизация на решението да не бъде уважена позицията на Арбитражния съд, който би трябвало да е върховният орган. Това е гавра не само с руснаците, но и със световния спорт. На думи президентът на МОК Томас Бах пледираше да не бъдат наказвани руски спортисти, които не са нарушавали допинг правилата, а международните федерации сами да решават участието им в Пьонгчан по подобие на Рио 2016. След като КАС реши, че повечето от руснаците не са нарушавали правилниците на Световната антидопингова агенция (УАДА), германецът обяви, че подобно решение е неприемливо. И е необходима пълна реорганизация на КАС. Той трябвало "да осигурява най-добро качество на решенията си и последователност при осъществяването на своята юрисдикция".    
Тези мъгляви формулировки бяха разсеяни от зам.-говорителя на Руската Дума Игор Лебедев. За него решението на МОК е повлияно от страх пред "стопанина" и "кукловода" в световния спорт - САЩ.
След първите обвинения за допинг прегрешения на руски спортисти преди Игрите в Рио, хакери проникнаха в секретните файлове на УАДА и разкриха, че много от най-големите звезди най-вече от САЩ легално употребяват забранени препарати, "за да се лекуват". Никой обаче не наказа сгафилите звезди, спечелили отличия в Рио. А на Русия бяха отнети куп медали от Зимната олимпиада в Сочи 2014. С решението си от миналата седмица КАС върна на страната малка част от тях.

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56