17 Януари 2019четвъртък10:09 ч.

Историк:

В антична Елада не са смятали древните македонци за гърци

Завоеванията на Александър Велики илюстрират зенита на гръцкото културно влияние

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 766

Древните гърци не са смятали древните македонци за гърци. Това заяви за Франс прес историкът антиковед Райнхард Зенф, научен директор на германския Археологически институт в Атина. Германската историческа школа е водеща в света в изследване на историята на Древна Гърция и Древна Македония.
За модерните гърци Александър Велики е неразделна част от тяхното богато наследство Ц един от най-великите завоеватели в историята, който свали омразната Персийска империя и разнесе гръцката култура до Индия и Египет.
Но античните гръцки градове-държави (полиси), които са изкарали близо десет години във войни с бащата на Александър Филип II Македонски, вероятно са били по-малко ентусиазирани.
Филип е опитен генерал и дипломат, преобразувал Македон (древна Македония)

от племенни завоеватели в регионална суперсила.

Той Филип провежда продължителна кампания срещу гръцките градове-държави, като в крайна сметка унищожава Атина и Тива в битката при Херонея през 338 г. пр. Хр.
За първи път в историята по-голямата част от континенталната част на Гърция е била под влияние на един владетел, което слага край на десетилетия вътрешни войни.
"Филип е бил доста безскрупулен владетел, който се опитвал и най-накрая успял да разшири македонската власт над останалата част от Гърция ... разбира се, имало е много враждебност срещу него", каза Райнхард Зенф, научен директор на германския Археологически институт в Атина.
По онова време много гърци не считат македонците за част от елинистичната традиция - въпреки че говорели гръцки и се кланяли на едни и същи богове.
Въпреки това, за разлика от много от демокрациите в градовете-държави,

Македон беше монархия.

Въпросът за гръцкото наследство на древна Македония наскоро беше поставен в светлината на прожекторите, тъй като съвременна Гърция и Македония, която бе съюзна република в състава на вече несъществуващата Югославия, се опитват да уредят 27-годишен спор за правото на име.
Най-великият оратор на епохата Демостен от Атина пише огнени речи срещу Филип, наричайки го "варварин".
"Силата на навика", казва Стивън Милър, професор в университета в Калифорния, Бъркли.
"За Демостен, всеки, който не е съгласен с него, е бил " варварин". Той е наричал варвари и някои от атинянските му съседи.
При един от най-поразителните актове на своето царуване Александър Велики изравнил със земята водещия по онова време гръцки полис Тива, след като потушил въстание.
Но за древните македонци било характерно голямото

зачитане на гръцката култура и образование.

Александър е бил запален почитател на ДИлиада" на Омир, а Филип се е обърнал към обучения в Атина прочут философ Аристотел да учи младия му наследник.
"Царският двор в Македон, от петото столетие нататък, много развива гръцкото начало ... те почитат гръцката култура и образование", каза Зенф.
Както и при македонски царе в миналото, Филип участва в Олимпийските игри, състезание, запазено изключително за гърци.
Конете, притежавани от царя, печелят три последователни игри, а Филип по-късно посвети внушителен паметник с името му Филепион на Зевс в Олимпия.
"Можем да кажем, че (гръцкият) произход на македонските царе е бил широко приет още през 5 век преди Христа", каза Милър.
Но макар македонското царско семейство да е било признато за потомство от митичния гръцки герой Херкулес, неговите поданици са били третирани по различен начин от гърците.
"Македонците не са били смятани за гърци от гърците ... доколкото знаем до края на класическия период само царското семейство е било прието в Олимпия", каза Зенф, който ръководи разкопките в родното място на Олимпиадата.

Завоеванията на Александър Велики илюстрират 


зенита на гръцкото културно влияние и сила в Източна и Централна Азия и Северна Африка.
След неговата смърт държавите наследници продължават да действат в днешните Египет, Турция, Сирия, Афганистан и Индия.
Този период, известен като елинистическата епоха, е продължил почти 300 години до възхода на Рим.
По-късно римляните създават огромна провинция, наречена Македония, която включва части от съвременните Албания, Македония и България. Впоследствие славяни мигрират в района на днешна Македония от VI век след Христа насетне. /АФП
Паметникът на Александър Велики в Скопие. Той бе част от проекта за възвеличаване на античното минало на Македония, наложен от предишното правителство на Никола Груевски. Центърът на Скопие бе обсипан с паметници на исторически фигури


Това пък е паметникът на Филип Македонски в Солун

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11