11 Декември 2018вторник07:56 ч.

БСП иска Сметната палата да провери как Борисов харчи бюджета

Управляващите раздават пари на тъмно без решение на парламента, заяви проф. Румен Гечев

/ брой: 23

автор:Юлия Кулинска

visibility 686

Депутатите от "БСП за България" ще поискат парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители. Става въпрос за постановленията на МС от 10 май м.г. до 31 януари 2018 г. Това обяви вчера проф. Румен Гечев от БСП. "Винаги сме настоявали да се спазват Конституцията и законите на страната. Има Закон за бюджета и във всяка цивилизована държава той се изпълнява стриктно", посочи той. Социалистите смятат, че правителството на Борисов го е нарушило с разпределението на пари в края на миналата и в началото тази година.
Гечев подчерта, че във всяка демократична държава парламентът е институцията, която утвърждава бюджета, прави го в закон и той трябва да бъде изпълняван стриктно. Никакви премиери и отделни министри не могат да преформатират бюджета, да преразпределят средства, които са в нарушения с принципите и духа на Закона за бюджета, категоричен е той. Гечев призова управляващите да престанат да правят комбинации в основния финансов план на държавата, като задържат разходите до края на годината. "През ноември и декември 2017 г. разпределиха стотици милиони левове. Цяла година ни проглушават за излишъци в бюджета, защото няколко години вече не харчат 2,5 млрд. лева капиталови разходи. Задържат огромни средства, стотици милиони, с които лишават малките и средни фирми от финансов ресурс. Тези пари не влизат в икономиката. На тъмно, в края на годината, изведнъж си ги разпределят, след като цяла година са отчитали псевдобюджетни излишъци", обясни Гечев. Според него правителството прави същото и тази година - с двустранни срещи между премиера и представители на МВР и други, при които отпускат стотици милиони, без санкцията на НС, в нарушение на Конституцията. "Къде са парите? Харчат ли се? Управляващите мамят обществото. Залагат капиталови разходи от 2,5 млрд. лв. и ги харчат с Дядо Мраз и Дядо Коледа на 31 декември? Кой им е разрешил? Бюджетът не им дава такива права", възмути се депутатът.
Искаме обект на одита на Сметната палата да бъдат именно тези постановления на МС, които утвърждават разходи извън определените в държавния бюджет, уточни зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Жельо Бойчев. "Изпаднахме в абсурдната ситуация управляващото мнозинство при одобрението на държавния бюджет за тази година да не приеме нито едно предложение на БСП. А буквално от 2 януари премиерът да изпълни всички наши предложения, само че без да са разписани в бюджета", коментира Бойчев. По груби изчисления ставало въпрос за раздадени близо 2 млрд. лева.
В бюджета няма разписани 100 млн. лева за сектор "Сигурност" и не са приети предложенията на опозицията, а премиерът еднолично решава да дофинансира сектора, обясни Бойчев. Той припомни исканията на БСП за повече пари за учени, които бяха дадени с решение на МС, едва след като БАН развя черни знамена. "Намериха се още пари и за Софийския университет, и за църквите. Това бяха наши предложения, но бяха отхвърлени при дебатите в пленарната зала. Само месец след това сумите бяха осигурени от МС. Случващото се обезсмисля ролята на парламента като орган, който обсъжда и приема бюджета", категоричен е Бойчев.ОТ БСП призоваха управляващите да престанат да правят комбинации в основния финансов план на държавата, като задържат разходите до края на годината
снимка Емилия Костадинова

Искаме да останем и да създадем семействата си тук

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Няма доставчик за храна на войската

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 240

Родителите на деца с увреждания - "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 240

Опасност от нова катастрофа край Своге

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 240

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 240

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 14

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Завинаги на 25

visibility 89

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 118

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 58

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 52

/ брой: 240