17 Януари 2019четвъртък10:06 ч.

Левицата настоя Делян Добрев да бъде изведен от пленарната зала

/ брой: 23

автор:Юлия Кулинска

visibility 247

Квесторите да изведат Делян Добрев от ГЕРБ от пленарната зала, настоя вчера депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков. Искането бе обосновано с решението на КС, който обяви за протиконституционно неприемането на оставката на гербаджията от парламента.
Това предизвика поредния скандал около хасковския депутат, станал известен с "Кумгейт". В защита на Добрев скочи шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той призова председателят на НС Цвета Караянчева да не допуска депутатите да правят свободни интерпретации на решението на КС. Той припомни, че Иван Иванов от БСП беше зам.-министър за час, но мандатът му не бе прекъснат и той се върна в парламента. В отговор Иванов заплаши Кирилов със съд за уронване на престижа. Гьоков призова Караянчева да направи забележка на гербаджията заради употребата на квалификации към колегите му. Щом добрият юрист в БСП Гьоков тълкува от трибуната решение на КС, трябва Караянчева да организира за депутатите курс как се четат решенията на съда, не остана назад Добрев.
След разменените обвинения депутатите приеха на първо четене промени в Закона за омбудсмана, с които тайното гласуване за длъжността да бъде заменено с явно. "За" гласуваха 165 народни представители, един се въздържа. Към изискванията за заемане на длъжността ще бъде добавен предишен опит в областта на правата на човека.
Промените предвиждат омбудсманът да може да отправя предложения и препоръки до МС и до НС за подписване и ратифициране на международни актове в областта на правата на човека. Предлага се общественият защитник да може да отправя предложения и препоръки за защита на правата на гражданите и от частни субекти. С измененията той получава правомощие да защитава правата на гражданите при действия и бездействия от страна на частния сектор.

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11