21 Ноември 2018сряда00:47 ч.

За вноса на магданоса...

/ брой: 23

автор:Ева Костова

visibility 451

Краят на миналата година премина като начало на сегашната - спорът между синдикати и работодатели за това има ли глад за кадри у нас. Гоним нашите работници в чужбина и внасяме такива от трети държави. За да поддържаме ниски заплатите в България! Смятаме, че е крайно време да бъде проведен открит разговор, без мишкуване и с ясни аргументи и доказателства за фактите, базирани на официални данни, не с внушения и неистини - колко и какви са свободните работни места и защо работодателите осъществяват дългогодишен натиск върху управляващите за улесняване на вноса на работници от трети държави в ущърб на българския работник. Това е позицията на един от големите синдикати. Данни на  Агенцията по заетостта към 16 януари 2018 г. показват, че са обявени едва 9511 свободни работни места. Регистрираните безработни към края на декември са над 232 хил. души.
Пита се в задачата, кои тук са търтеите? Бизнесът обаче продължава да иска облекчения за внос на работници от други страни, докато синдикатите са категорични, че у нас има достатъчно специалисти. И привеждат неоспорими аргументи за това. Изтъкват заплахата, че по-широко отваряне на пазара на труда в ущърб на българските работници ще задържи пак заплатите, които в момента имат шанс за увеличение.
Сътресенията на пазара на труда стават бързо, но се възстановяват бавно, показва практиката. А България в това отношение е твърде сеизмична зона и не само по скалата на Рихтер тук може да удари здраво. С непредвидими вторични трусове по веригата. Да се чуди човек откъде у бизнеса такова неистово желание за интернационално сближаване в сферата на труда! Гаче ли ще внасят магданоз...
Както беше казал някой, колкото повече ни пази държавата, толкова по-беззащитни ставаме. Помощ, пазят ни от безработица!        
 

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226