15 Декември 2018събота03:12 ч.

Ловим маймуни с трици

/ брой: 22

автор:Ева Костова

visibility 619

Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат у нас. Идеята оповести вицепремиерът Томислав Дончев. Тя се обсъжда от правителството като възможност за справяне с липсата на работна ръка за нашия трудов пазар, на който пуснахме вече с благословията на ГЕРБ и някои неинтегрирани помощници на икономиката ни. Насам, народе!
Абе, Дончев, абе аланкоолу! С извинение досега си мислехме, че в главата ти има някои по-добри идеи от тези на лидера ти, но и да е имало, са излетели нанякъде. Късно е либе за китка! Та кой българин, живеещ и работещ примерно в Лондон, ще побърза да дойде тук и да се свре в някое умряло жилище, а като бонус да получи "зелен билет за зелен хайвер" в градския транспорт. И да знае къде ще учат децата му, къде ще пази колата да не я откраднат, къде ще се лекува, къде ще навре тъщата, дето сега й праща пари от гурбета. Отделно от това не е ясно откъде ще дойдат големите заплати като стимул за връщането на нашите невинаги най-квалифицирани специалисти, но с достатъчно средства за живот по нечии стандарти навън. Като дойдат тук и им дадат къща в Нови Искър, как ще покриват разходите за бензина?
Жилища за социално слаби засега също трудно се получават. Искат да ги пришият към пазара на труда за нашенци отвън. Но малко ли са тук петимните за дом млади семейства, дето блъскат на по три места, за да оцеляват и да плащат кредити. Щом има жилища, защо те не се дадат на младите тук, та поне да раждат, а не да се гърчат с родителите си в една панелка и да мислят патриотично за демографията на тази държава. Тя дори като мащеха не ги погалва, ами ги перва с мокър парцал, винаги когато пожелаят да изразят своята уж свободна воля за избор на живот и работа - точно тук и точно сега. За да не заминат и те за Лондон. Дончев обаче е категоричен, че не може грижата да е само за намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда - настаняване в ремонтирано жилище.
Сега, надяваме се, всички разбрахме как ще се бори това правителство с липсата на кадри за бизнеса. Човек се сеща веднага за приказката: каквото правителството, такъв и бизнесът. Но съюзени дружески, те вкупом оврещяват орталъка с все нови и нови екзотични идеи. Вместо просто да увеличат мизерните заплати на хората. Идеите им са толкова иновативни, че от тях икономиката не помръдва ни на йота. Сега е ред на соцпанелките,  които ще ремонтираме за чудо и приказ. И ще ловим маймуни с трици...

 

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243