19 Април 2019петък04:27 ч.

Ловим маймуни с трици

/ брой: 22

автор:Ева Костова

visibility 769

Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат у нас. Идеята оповести вицепремиерът Томислав Дончев. Тя се обсъжда от правителството като възможност за справяне с липсата на работна ръка за нашия трудов пазар, на който пуснахме вече с благословията на ГЕРБ и някои неинтегрирани помощници на икономиката ни. Насам, народе!
Абе, Дончев, абе аланкоолу! С извинение досега си мислехме, че в главата ти има някои по-добри идеи от тези на лидера ти, но и да е имало, са излетели нанякъде. Късно е либе за китка! Та кой българин, живеещ и работещ примерно в Лондон, ще побърза да дойде тук и да се свре в някое умряло жилище, а като бонус да получи "зелен билет за зелен хайвер" в градския транспорт. И да знае къде ще учат децата му, къде ще пази колата да не я откраднат, къде ще се лекува, къде ще навре тъщата, дето сега й праща пари от гурбета. Отделно от това не е ясно откъде ще дойдат големите заплати като стимул за връщането на нашите невинаги най-квалифицирани специалисти, но с достатъчно средства за живот по нечии стандарти навън. Като дойдат тук и им дадат къща в Нови Искър, как ще покриват разходите за бензина?
Жилища за социално слаби засега също трудно се получават. Искат да ги пришият към пазара на труда за нашенци отвън. Но малко ли са тук петимните за дом млади семейства, дето блъскат на по три места, за да оцеляват и да плащат кредити. Щом има жилища, защо те не се дадат на младите тук, та поне да раждат, а не да се гърчат с родителите си в една панелка и да мислят патриотично за демографията на тази държава. Тя дори като мащеха не ги погалва, ами ги перва с мокър парцал, винаги когато пожелаят да изразят своята уж свободна воля за избор на живот и работа - точно тук и точно сега. За да не заминат и те за Лондон. Дончев обаче е категоричен, че не може грижата да е само за намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда - настаняване в ремонтирано жилище.
Сега, надяваме се, всички разбрахме как ще се бори това правителство с липсата на кадри за бизнеса. Човек се сеща веднага за приказката: каквото правителството, такъв и бизнесът. Но съюзени дружески, те вкупом оврещяват орталъка с все нови и нови екзотични идеи. Вместо просто да увеличат мизерните заплати на хората. Идеите им са толкова иновативни, че от тях икономиката не помръдва ни на йота. Сега е ред на соцпанелките,  които ще ремонтираме за чудо и приказ. И ще ловим маймуни с трици...

 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ