17 Януари 2019четвъртък10:12 ч.

Скандалният учебник по история за 10 клас скара депутатите

/ брой: 22

автор:Юлия Кулинска

visibility 333

Лют скандал заради учебника по история за 10 клас се разрази вчера в НС. Той беше провокиран от декларация на ГЕРБ в защита на образователния министър Красимир Вълчев, чиято оставка столичните социалисти поискаха преди дни. Това предизвика порой от хули и обвинения, с които гербаджийката Галя Захариева заля вчера депутатите отляво. 
"БСП има проблем с отношението си към демокрацията. Иска оставката на просветния министър заради идеологизация на образованието. Искат оставката му, защото е отстоял справедливото решение, "кървавата история" на комунизма да бъде изучавана от децата ни, изригна тя. Захариева нахока и "автентичната" десница, която се спотайвала, докато ГЕРБ громели тоталитарната ни история. По време на злъчното й слово социалистите започнаха да тропат по банките, а по-късно напуснаха пленарната зала.
"Най-нормално би било декларацията да завърши с разграничаване от ръководството на ПГ на ГЕРБ и от ръководството на партията. То е съпричастно в цялата си политическа дейност и собственото си битие към бившия режим и носи същата отговорност, каквато носят основните дейци и функционери на БКП по това време. Следователно трябва да минат през вътрешен катарзис и да постигнат онази демократична чистота, която призовават народните представители", призова в отговор зам.-председателят на НС Валери Жаблянов от БСП. Изявлението му бе провокирано от решението на Делян Добрев за остане депутат въпреки мнението на Конституционния съд, че гласуването на оставката му нарушава основния закон на страната.
Жаблянов подчерта, че БСП приемаме и разбираме стойността на разделението на властите, като гарант за демокрацията, на основните принципи като върховенството на закона и плурализма на мненията. В нито едно свое действие, дори в моменти, когато този парламент и най-висш орган на суверена е бил подлаган на, меко казано, незаконни действия, БСП не е прибягвала и не допускала нейното нарушаване, настоя той. Жаблянов определи поведението на ГЕРБ като перверзна представа за демокрацията. Това не е демокрация, а както са казали древните, управление на тълпата, уточни той и настоя, че с решението си от вторник КС доказва, че парламентът е нарушил Конституцията и свободният мандат на народния представител. "Нарушението от страна на мнозинството беше извършено умишлено, с намерението да се спаси дискусионната политическа кариера на Добрев, който и до днес, кой знае защо, седи в парламента. Това е решение на една от висшите институции, което издава цялото отношение на ГЕРБ и на режима, който налагат от 10 г. по отношение на всички останали легитимни държавни институции. Отношение на неглижиране на правото, на Конституцията, на върховенството на закона, на плурализма, на всички форми на граждански и политически свободи. Установяването на полуличен режим, който не може да бъде скрит, дори зад интензивния парфюм на европредседателството", подчерта Жаблянов.

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11