18 Ноември 2018неделя09:00 ч.

Русия избра нови автомати

Министерството на отбраната прие на въоръжение и двата модела, които участваха в конкурса по програмата "Ратник"

/ брой: 22

автор:Георги Георгиев

visibility 429

Министерството на отбраната на Русия е решило да приеме на въоръжение и двата автомата, които участваха в конкурса за ново масово стрелково оръжие на пехотата, по програмата "Ратник". Това съобщи официалният орган на МО на Русия "Красная звезда". Решението е било обявено на заседание на научния съвет по проблемите на развитието на бойната екипировка, проведено на 25 януари под егидата на военно-научния комитет на руските сухопътните войски.
На въоръжение ще бъдат приети както автоматите АЕК-971 и АЕК-973, производство на концерна "Дегтярев", съответно с калибър 5,45-мм и 7,62-мм, и автоматите от световноизвестната марка "Калашников" АК-12 и АК-15, също в два различни калибъра. Според специалисти решението да не бъде избиран само един победител се дължи на по-добрите показатели при стрелба от неустойчиво положение на продукцията на "Дегтярев". При стрелба на дистанция до 300 м АЕК-971 се оказал по-добър 1,1 пъти в сравнение с АК-12, но също толкова му отстъпил при стрелба на по-далечни разстояния. Решено било с АЕК-971 да бъдат въоръжени специалните части поради по-високата точност, но и защото оръжието изисквало да бъде използвано от по-опитни стрелци. В същото време АК-12 ще бъде бъдещото масово оръжие на пехотата поради простотата на обслужването, което е традиционно качество на автоматите "Калашников". И двете оръжия са показали голяма ефективност в сравнение със сегашния автомат АК-74М. Ефективността на АК-12/15 спрямо АК-74М е два пъти по-голяма, а на АЕК-971 2,3 пъти по-голяма. Изпитанията са били провеждани в три контролни групи - мотострелковаци, морски пехотинци и парашутисти. Двата автомата ще бъдат включени в екипировката на "войника на бъдещето" "Ратник", която в момента поетапно се въвежда в руската армия.
Пред електронния вестник "Взгляд" главният редактор на списание "Арсенал Отечество" Виктор Мураховски казва, че решението на МО е очаквано от експертите. Той го определя като позитивно за всички. То ще доведе до приемането на въоръжение на нови образци стрелково оръжие, което ще укрепи имиджа на руската оръжейна индустрия и на нейния експортен потенциал. Освен това решението гарантира и на двете държавни предприятия стабилно натоварване на мощностите и съответно продължаване на успешната им дейност.Автоматът на "Калашников" АК-12, в последната му модификация от 2016 г.


Автоматът АЕК-971 на "Дегтярев", който вероятно ще се използва от специалните части
 

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223