14 Декември 2018петък10:57 ч.

БСП в София против продажба на земи, подходящи за общински жилища

Съветниците от левицата ще предложат мораториум, докато от кметството не решат каква ще е политиката по темата

/ брой: 21

автор:Деси Велева

visibility 303

Общинските съветници от БСП в София обсъждат възможността да поискат мораториум върху продажба на общински терени, които са подходящи за жилищно строителство. Според Иван Таков земите трябва да се използват от Столичната община за построяване на общински жилища, които през последните години намаляват. В момента те са крайно недостатъчни, а ние от 6 години призоваваме кмета Йорданка Фандъкова да подготви стратегия за жилищната политика, но нищо не се прави, заяви Таков. Той припомни, че докато през 1990 г. общинските апартаменти са били 120 000, сега те са около 9000. В същото време чакащите столичани са 10 000.
Таков изрази недоумение, че едновременно с гласуването на концепция за жилищна политика в сферата на общинския жилищен фонд Столичният общински съвет прие миналата седмица и друга своя програма, с която продава редица терени, които са подходящи за такова строителство. Новата концепция Иван Таков определи като стъпка в правилната посока, но настоя и за изготвянето на цялостна стратегия в тази област. С нея общината трябва да даде отговор на важни въпроси като например иска ли изобщо да провежда такава политика, какъв брой жилища са нужни, за какъв период от време, как ще се стопанисват, защото в момента те са в лошо състояние, каза още общинският съветник от БСП.
Таков даде за пример Австрия и Италия, където държавата и общините държат около една пета от всички жилища, а община Виена е собственик на 700-800 000 жилища. Европейският опит е по-гъвкав и по отношение на възможните наематели и цената за ползване на едно такова жилище. Има преференциални наеми под пазарните и така се стимулират хора в активна възраст, докато си стъпят на краката, без непременно да им се дава правото да закупят апартамента, каза още съветникът от левицата. Такива например са  наскоро завършили студени или деца, излизащи от домове за отглеждане. У нас наредбата, която действа, е насочена предимно към социално слабите групи, които след пет години имат право да закупят жилищата си.
От 9000 общински апартамента в София, 40% от тях се намират в районите "Люлин", "Искър" и "Подуяне". Право на настаняване имат безимотните семейства с адресна регистрация в столицата. Самотните родители и многодетните семейства са с предимство, след тях се нареждат семействата с две деца, лица с над 90% намалена работоспособност и родители с един наследник.

Анкетна комисия ще търси корупция в ДАБЧ

автор:Дума

visibility 0

Сняг в половин България

автор:Дума

visibility 33

Лекарите в ужас от хаоса с детските клиники

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 243

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 243

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 243

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 15

Полицията застреля терориста от Страсбург

автор:Дума

visibility 173

Мей остава начело засега

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 243

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 179

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 242

/ брой: 243