14 Декември 2018петък20:17 ч.

Социалистите солидарни с Радев за рейтинга на парламента

Мнозинството в НС продължи с нападките срещу държавния глава

/ брой: 18

автор:Ростислава Иванова

visibility 423

ГЕРБ и БСП влязоха в остър спор и за оценката си на отчета на държавния глава Румен Радев по повод първата година от встъпването му в длъжност. Минути преди Народното събрание да гласува вота по недоверие към правителството, зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов прочете декларация от името на ПГ "БСП за България". Той разкритикува парламентарната шефка от ГЕРБ, която ден по-рано атакува президента. Оценката на държавния глава е правилна, категорични са социалистите.
"Г-жо председател, от името на парламента направихте изявление по повод политическата оценка, дадена от държавния глава, за характера на българската парламентарна република. Заявихте, че ниският рейтинг на парламента се дължи на системните атаки на президента и на негативните оценки, които той дава на нашите институции. Ние възразяваме срещу вашето поведение и срещу опита да дадете отговор от името на целия парламент", опонира й Жаблянов. Той напомни заявката й ден по-рано, че в парламента присъстват различни парламентарни групи, с различни програми и когато народните представители гласуват, гласуват от името на своите групи. Тоест вие сте представител на ГЕРБ в случая, макар и председател на НС, и не можете да изразите такава колективна оценка, констатира той.
Жаблянов отбеляза, че ниският рейтинг на парламента се дължи на самото народно представителство, както и на председателството на парламента. "На първо място - отсъствието на дебати по ключови законопроекти, които минават през НС, по които партията, която води парламентарното мнозинство, дори не взема думата. Това не може да бъде парламентаризъм. Нарушаването на правилника на НС, какъвто бе случаят с приемането на републиканския бюджет, включително от ръководството на самото НС - само и само да се прокара волята на парламентарното мнозинство. Когато се обсъжда съдбата на правителството, вота и обвиненията на опозицията по повод сериозни аргументи, внесени за борбата с корупцията, министър-председателят отсъства от дебатите и гласуването. Това подкопава рейтинга на парламента. Това създава усещане у българските избиратели, че парламентът не е институцията, където се решават политическите въпроси на държавата", изброи зам.-председателят на НС.
Минути по-късно Цветан Цветанов от ГЕРБ се впусна да обяснява как България е парламентарна република. Той повтори тезата на съпартийката си Караянчева, че Радев имал "подход за системното унижаване" на НС. Гербаджията продължи да настоява, че президентът е говорил само за свършеното от управляващите, а не и за дейността си през изминалата година. "Беше задължение на председателя на парламента да се противопостави на опитите на президента да уронва престижа на институцията. Не чухме нищо, свързано с неговата полезност в последната една година", заяви Цветанов, явно пропускайки, че ден по-рано Радев даде своята оценка и за служебния кабинет, който назначи.
Цветанов за пореден път отхвърли искането на БСП премиерът да присъства на вота за недоверие срещу собствения му кабинет. "Борисов изпълнява ангажиментите си от международната програма за председателството. В момента лети за Давос, да не спекулираме. Вие сте тези, за които темата председателство е далечна", заинати се зам.-председателят на ГЕРБ.
 103 народни представители гласуваха "за" вота на недоверие срещу правителството заради несправянето му с корупцията. 93 депутати от ГЕРБ, 26 от ОП и 11 от "Воля" оставиха Бойко Борисов на власт
снимка Емилия Костадинова

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243