22 Март 2019петък23:18 ч.

ГЕРБ дадоха заден за Истанбулската конвенция

Спорният документ щял да бъде разгледан от НС до края на европредседателството ни

/ брой: 18

автор:Ростислава Иванова

visibility 420

След засиления обществен натиск ГЕРБ отложиха ратификацията на Истанбулската конвенция от парламента. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че от дневния ред на водещата парламентарна комисия по вероизповеданията, която трябваше да заседава по-късно вчера, ще отпадне точката за спорния документ. Решението е взето на закрито заседание на групата в четвъртък. Цветанов така и не отговори кога документът ще бъде гласуван от депутатите, но допусна, че ще е в рамките на българското председателство. Като причина за отлагането Цветанов посочи необходимостта от широк обществен дебат с академичната общност, експерти и неправителствени организации. Той призна, че българското общество било заблудено за смисъла на конвенцията - да защитава жените и децата от домашно насилие, но не уточни от кого. Гербаджията заяви, че в България има 1 млн. жени жертви на насилие, а при 90% от убитите извършител е настоящ или бивш съпруг или приятел. Нуждаем се от повече запознаване и информиране на обществеността за целите на документа, сети се вторият в ГЕРБ.
Промяната в позицията на партията идва, след като коалиционният партньор "Обединени патриоти" отново категорично обяви, че няма да подкрепи ратификацията. По-рано вчера в телевизионно интервю вицепремиерът Красимир Каракачанов се похвали, че в сряда е говорил с премиера по телефона и го е убедил да промени мнението си. Бойко Борисов вече няколко пъти заявява на международни форуми, че ратификацията у нас ще мине бързо.
Цветанов опита да отрече информациите, че премиерът е оказал натиск на депутатите от ГЕРБ, изпращайки им есемеси с надпис "няма мърдане" за Истанбулската конвенция. Той обаче призна, че "всяка парламентарна група има своите информационни канали, с които да може да информира народните представители". Имаме група и когато има предстоящо важно гласуване, и необходимост от допълнителна подкрепа от колеги в кулоарите на парламента, просто прочитат есемес и влизат, за да гласуваме, продължи с признанията шефът на гербаджийската група. Според него това е нормална парламентарна практика, каквато има в ЕП и във всички развити демокрации.
Опорните точки за отлагането повтори и Десислава Атанасова. Тя също се впусна да обяснява, че ГЕРБ предлагат по-дългосрочно обсъждане на конвенцията, защото коректното политическо поведение изисквало диалог, откритост и прагматичност. Тя определи внесената от БСП подписка за референдум за Истанбулската конвенция като политическо лицемерие. Атанасова се впусна да обяснява как отдавна областните съвети на БСП правят кръгли маси и инициират дебати по темата с насилието. По думите й имало призиви за подкрепа на Истанбулската конвенция. Това било обещано дори от Корнелия Нинова, каза тя, позовавайки се на "медийни публикации" и статуси в социалните мрежи. Атанасова дори размаха копие на публикация в ДУМА, а Цветанов няколко пъти се позовава на вестника, наричайки го партиен официоз. Атанасова настоя, че ръководството на БСП е обещавало да подкрепи ратификацията в Истанбулската конвенция в НС. Лицемерие ли е това или деменция, попита тя. Междувременно в кулоарите Герги Марков от ГЕРБ се впусна да обяснява защо на комисия е нарушил партийната повеля за подкрепа на документа и отново засвидетелства добрите си отношения към Борисов.
След ГЕРБ и патриотите свикаха брифинг. Благодарим на коалиционните си партньори, които ни послушаха да отложат спорната тема за Истанбулската конвенция, каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той призова най-правилното решение да се вземе, след като бъдат чути повече мнения.
Междувременно вчера и Съюзът на българските писатели се обяви срещу конвенцията. От СБП призовават институциите да не ратифицират документа и да проявят необходимата мъдрост за опазването на българското общество от ново разделение.


 

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56