11 Декември 2018вторник12:17 ч.

От редактора

Новата тухла в стената

/ брой: 18

автор:Боян Бойчев

visibility 959

Преди време, когато детето ми се готвеше за външно оценяване, дойде при мен със сълзи на очи и ме попита какво да прави: по въпроси от съвременната история от мен знаело едно, а от учебника - друго. Попитало и госпожата, която казала, че нещата не са точно така, както са в учебника, но в теста да отбелязва според него, за да не му отнемат точки.
Днес от най-дълбоките пещери на бруталното ни време по тъмна доба изпълзяха отново змиите на омразата и пуснаха отровата си. Пещерният антикомунизъм арогантно заговори чрез учебните програми по история за 10 клас. Зазвуча старата плоча от времето на Лили Марлен в нов аранжимент.
Стреснати от социологически проучвания, че повечето хора изпитват носталгия по "комунистическото" минало, определени кръгове запретнаха ръкави и започнаха да забъркват отровните си серуми за промиване на мозъци.
Така учениците не трябва да знаят какво е фашизъм. Позицията на България във Втората световна война била правилна, а пък и евреите сме спасили, от какво - не е ясно, щом сме на правилната страна. И дума не трябва да се споменава за антифашистка съпротива и партизанско движение - нищо, че в Европа антифашистите се ползват с уважение. Ние обаче не сме имали профашистко правителство - а как иначе се нарича правителство, което вкарва страната в съюз с Германия и Италия? А хора като Вапцаров са или престъпници, или заблудени... Затова правилно са били избивани, включително и децата...
После нещата стават още по-зле. Някакъв си фалшив Народен съд, нищо, че в Европа навсякъде е имало такива процеси. След това лагери, Белене, репресии, диктатура... Въобще черно отвсякъде. Бяло не се вижда. А че и от другата страна на завесата е имало репресии, например в САЩ срещу комунистите, това е без значение.
Така искат да бъде в учебниците. Следващите поколения трябва да знаят само което е удобно на днешната власт, защитаваща интересите на нашите и световните богаташи.
Да живее мечтата за светло европейско капиталистическо бъдеще!
А нещата можеха да бъдат решени по следния начин. Децата да знаят различните гледни точки и сами да изберат коя да приемат. Обаче машината за промиване на мозъци трябва да работи.
"Пинк Флойд" могат да напишат нова версия на "Тухла в стената".
Но ако утре детето ми ме попита какво да каже, когато го изпитват по история, ще се опитам да го убедя, че оценката в случая е без значение. Защото има други по-важни неща, като истина, свобода на мнение, социална справедливост... А за тях си струва да се бориш.

 

Влакът София-Варна излезе от релсите

автор:Дума

visibility 23

До 3000 евро за български паспорт в Сърбия

автор:Дума

visibility 102

ЕП гласува днес доклада "Станишев" за Шенген

автор:Дума

visibility 81

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 240

Мерките на Макрон не стигат, протестите продължават

автор:Дума

visibility 118

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 288

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 337

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 217

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 179

/ брой: 240

Жълтите жилетки...

visibility 191

/ брой: 240