20 Април 2019събота08:24 ч.

От редактора

Новата тухла в стената

/ брой: 18

автор:Боян Бойчев

visibility 1252

Преди време, когато детето ми се готвеше за външно оценяване, дойде при мен със сълзи на очи и ме попита какво да прави: по въпроси от съвременната история от мен знаело едно, а от учебника - друго. Попитало и госпожата, която казала, че нещата не са точно така, както са в учебника, но в теста да отбелязва според него, за да не му отнемат точки.
Днес от най-дълбоките пещери на бруталното ни време по тъмна доба изпълзяха отново змиите на омразата и пуснаха отровата си. Пещерният антикомунизъм арогантно заговори чрез учебните програми по история за 10 клас. Зазвуча старата плоча от времето на Лили Марлен в нов аранжимент.
Стреснати от социологически проучвания, че повечето хора изпитват носталгия по "комунистическото" минало, определени кръгове запретнаха ръкави и започнаха да забъркват отровните си серуми за промиване на мозъци.
Така учениците не трябва да знаят какво е фашизъм. Позицията на България във Втората световна война била правилна, а пък и евреите сме спасили, от какво - не е ясно, щом сме на правилната страна. И дума не трябва да се споменава за антифашистка съпротива и партизанско движение - нищо, че в Европа антифашистите се ползват с уважение. Ние обаче не сме имали профашистко правителство - а как иначе се нарича правителство, което вкарва страната в съюз с Германия и Италия? А хора като Вапцаров са или престъпници, или заблудени... Затова правилно са били избивани, включително и децата...
После нещата стават още по-зле. Някакъв си фалшив Народен съд, нищо, че в Европа навсякъде е имало такива процеси. След това лагери, Белене, репресии, диктатура... Въобще черно отвсякъде. Бяло не се вижда. А че и от другата страна на завесата е имало репресии, например в САЩ срещу комунистите, това е без значение.
Така искат да бъде в учебниците. Следващите поколения трябва да знаят само което е удобно на днешната власт, защитаваща интересите на нашите и световните богаташи.
Да живее мечтата за светло европейско капиталистическо бъдеще!
А нещата можеха да бъдат решени по следния начин. Децата да знаят различните гледни точки и сами да изберат коя да приемат. Обаче машината за промиване на мозъци трябва да работи.
"Пинк Флойд" могат да напишат нова версия на "Тухла в стената".
Но ако утре детето ми ме попита какво да каже, когато го изпитват по история, ще се опитам да го убедя, че оценката в случая е без значение. Защото има други по-важни неща, като истина, свобода на мнение, социална справедливост... А за тях си струва да се бориш.

 

Празнуваме Лазаровден!

автор:Дума

visibility 1

До 15 градуса в събота

автор:Дума

visibility 37

МВнР призовава за бдителност в Северна Ирландия

автор:Дума

visibility 119

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 497

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 224

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 355

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1057

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 664

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ