23 Март 2019събота21:49 ч.

Закон позволява на председателите на общински съвети да извършват чистка

/ брой: 17

автор:Ростислава Иванова

visibility 263

Новите председатели на общински съвети ще могат безпроблемно да сменят служителите в административното звено и да увеличат броя им. Това предвиждат промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, приети вчера на първо четене от парламента. Вносители на промените са Искрен Веселинов от групата на патриотите, Емил Христов от ГЕРБ и Дора Янкова от БСП. Мотивите са, че така ще се подобри организацията в административното звено, подпомагащо дейността на Общинския съвет и неговите комисии. Като аргумент вносителите посочват "съществуващи проблеми в практиката и затрудненията, които не малко председатели на общински съвети срещат при осъществяване на правомощията си".
Предвижда се още шефовете на местни парламенти да бъдат приравнени с другите изборни длъжности, за да могат след края на мандата да се върнат на предишния публичен пост - в администрация или в дружества с държавно или общинско участие. Промените са взети от Изборния кодекс, където така е решен въпросът с президента и вицепрезидента, народните представители и евродепутати, общинските и районни кметове.
Според Янкова обаче промените в закона частично решават проблемите при сътрудничеството между кметовете и общинските съвети. Тя посочи, че в момента на места в страната има пъстра картина и остри противоречия, които спъват местното самоуправление. Съпартиецът й Милко Недялков пък заяви от трибуната, че "предложенията имат логика", но предупреди, че на второ четене няма да подкрепи в този вид текстовете, касаещи подмяната на административното звено. Той е категоричен, че промените противоречат на Закона за държавния служител, освен това във въпросните звена имало опитни дългогодишни служители. Все по-често се предлагат промени в основополагащи за демокрацията закони, без да са подложени на прецизно обществено обсъждане, обобщи депутатът от БСП.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56