24 Март 2019неделя03:47 ч.

ГЕРБ обидени, че ги обвиняват в корупция

/ брой: 16

автор:Ростислава Иванова

visibility 533

Цецка Цачева и Николай Нанков първи започнаха с обясненията при дебата в НС. Правосъдната министърка смята твърденията, че кабинетът не се справя с корупцията, за неверни и спекулативни. Според нея взетите мерки давали резултати, а опозицията извеждала определени данни, за да повтаря "спекулативна теза". Депутатът от БСП Иван Иванов обаче я контрира, като прочете еднакви изречения от доклад за борба с корупцията от 2011 г. и стратегията, която МС предлага сега. "В §52 в същата "актуализирана" стратегия ни предлагате абсолютно същия текст. Какво правите 8 г. Затова не ви вярваме. МС предлага този текст, това е признание за корупцията. Признайте го и вие, подкрепете корупцията", заяви той.
Регионалният министър Николай Нанков пък опита да брани програмата за саниране. По думите му това била най-социалната и икономически ефективна програма, реализирана през последните години. Според него звучало обидно да се твърди, че ГЕРБ и правителството са корумпирани.
Вицепремиерът на патриотите Красимир Каракачанов пък призна, че има корупция от 27 години, но "не само по висшите етажи на властта, а започвала от най-обикновения дребен чиновник".
Депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ предизвика всеобщ кикот със самоотвержената си защита за кабинета. Гербаджията взе да се чуди какво е корупция, защото имало много дефиниции и дори предложи "исторически преглед и анализ" на създаването на корупцията в България от 1989 г. насам, като се започне с "генезиса на постокомунистическата корупция". За днешната Иванов обвини лявото правителство на Андрей Луканов, а БСП били нейни създатели и покровители. Според него чрез вота Корнелия Нинова се опитвала да спаси партията си, а социалистите се били "хванали отчаяно за шлифера й". Къде видяхте партия ГЕРБ в паралелната държава, попита той и патетично заяви, че силата на ГЕРБ е в лидера Бойко Борисов, "който без страх разкрива всички схеми на корупция и предава лицата на прокуратурата". Изказването му предизвика бурен смях сред депутати и журналисти.
Цветан Цветанов определи дебата като лишен от смисъл и аргументи и оправда Борисов, че отсъствал, за да се концентрира върху приоритета на държавата - председателството.
Кръстина Таскова обяви, че единствената партия в НС, която може да предложи алтернативен министър-председател, неучаствал в корупция, е "Воля", с което накара всички, дори ръководството на НС, да избухнат в неприкрит смях. Веселин Марешки развя плакат от трибуната "Национално освободително движение за чиста и свята република" и призова БСП и ДПС да се откажат от вота, защото това не бил начинът за борба с корупцията.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56