19 Март 2019вторник10:49 ч.

Във всеки храм ще се чете молитва срещу джендър конвенцията

Ботевград иска референдум за джендър идеологията

/ брой: 16

автор:Велиана Христова

visibility 639

Гражданите на Ботевград искат да се направи национален референдум дали България да ратифицира Истанбулската конвенция. Това заяви адвокат Мария Николова по време на гражданската дискусия по покана на председателя на НС Цвета Караянчева, която се състоя вчера в аулата на Софийския университет. Почти час отнеха първите слова, които бяха в полза на конвенцията - на министър Цецка Цачева, на омбудсмана Мая Манолова и на английския посланик у нас Ема Хопкинс. Остра реакция срещу документа и срещу словата им обаче съдържаха изказванията на десетките изказали се след това, само 4-5 от мненията бяха "за".
Определено бе дискусията да продължи три часа и половина след началото в 11 ч. Около 12.30 ч. обаче излязоха всички депутати и самата Караянчева, насрочила пък от 13 ч. дебатите за вота на недоверие в НС. Към 13,30 ч. в аулата бяха останали около 60 души, които разговаряха помежду си, докато вървяха поредните изказвания.  В началото Караянчева обеща, че всички изказвания ще бъдат качени на сайта на НС. Представители на БПЦ внесоха в залата хоругви, които останаха вътре през цялото време. Старозагорският митрополит Киприян прочете обръщението на Светия синод до парламента и хората - да не приемат конвенцията, противоречаща на вярата (ДУМА публикува обръщението вчера). Залата аплодира църквата, а някаква дама, скачайки около вратата, се развика: "Путин, Путин!" Присъстващите пък обсъждаха соло изявата на отец Дионисий, бивш председател на църковното настоятелство на храма "Св. Ал. Невски", освободен от длъжността от Светия синод през 2016 г., който в телевизионно предаване сутринта вчера обяви, че който гласува за конвенцията, трябва да бъде отлъчен от църквата и на министрите да се забрани да влизат в черква.
Св. синод излезе с решение за усърдна молитва против приемането на конвенцията. Синодът призова православните да се молят документът, водещ до "духовна смърт" на народа, да не бъде приет. А всеки ден във всички храмове и манастири да се отслужва молебният канон към Св. Богородица. Обръщението на Св. синод относно ратифицирането ще се прочете след светата Литургия от църковния амвон в неделя на 28 януари.
             
За дискусиятаСнимка Емилия Костадинова
В аулата на СУ вчера


   

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53