15 Декември 2018събота21:42 ч.

Кристалната топка

/ брой: 13

автор:Ася Гардели

visibility 783

Министърът на икономиката Емил Караниколов завчера обясни, че корупцията в страната ни се променяла и очевидно иска да каже, че намалява, тъй като у нас идвали чужди инвеститори. Как е стигнал до това заключение остава неразгадаема загадка. Предполагам, че или Караниколов има кристална топка и ясновидски способности, или не е в час със статистиката по темата. Жалко е, че именно министър подлага на такива смешни манипулации общественото мнение.
Ако проследим данните на преките чужди инвестиции (ПЧИ) у нас за последните няколко години, ще стане ясно, че в България те не се увеличават, а намаляват - пропорционално на запъхтените опити на правителството да ни убеди в обратното. Да де, ама статистиката не лъже.
Само за първите седем месеца на миналата година ПЧИ са се стопили с цели 55 на сто на годишна база. Основните капиталовложения от чужбина пристигат у нас под формата на заеми, отпуснати на български предприятия от техните компании майки от други държави. Тези пари обаче не остават у нас и не се реинвестират в икономиката ни.
Ако Караниколов се осланя в обясненията си на броя съдебни дела за корупция у нас, то вероятно в този аспект нещата са изключително позитивни, защото в България осъдени по високите етажи за корупция няма. За разлика от съседна Румъния например, където само през миналата година тикнаха на "топло" десетки служители от държавната администрация. А Путин и Думата току що въведоха регистър на корумпираните.
Чуждите медии и анализатори алармират непрекъснато, че България е на първо място в ЕС по корупция, ама на нашите управници хич не им се вярва. Всички в хор - и Екатерина Захариева, и Бойко Борисов, се надпреварват да се кълнат, че рушветчийство тук няма.
Пък ние си знаем най-добре, че не тикнем ли нещо под масата - нищо не функционира. Както и че пипалата на корупцията обхващат всичко - от всекидневната лекарска практика до парите от европейските програми. Въпросът е само в сумата.

 

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243