19 Май 2021сряда05:05 ч.

Позиция

Да търгуваш с болката на децата

Или защо партията на Веселин Марешки подкрепя правителството

/ брой: 13

visibility 2707

Пламен МИЛЕВ

"А дори в най-злия звяр се крие лъх от милост.
В мен я няма - значи не съм звяр."

Уилям Шекспир, "Ричард III"

Животоспасяващи лекарства, които се заплащат от НЗОК, вместо да стигнат до пациентите в България, се изнасят към европейски държави, където цените им са в пъти по-високи и някой печели много за сметка на болните у нас. Паралелният износ на скъпоструващи лекарства бе сред основните мотиви на управляващите в разгорещените дискусии покрай приемането на Закона за държавния бюджет на РБългария за 2018 г. и мораториума върху заплащаните от здравната каса скъпоструващи "нови молекули". В типичния за Борисов и ГЕРБ стил два дни след приемането на закона от НС МВР и прокуратурата разкриха престъпна група за паралелен износ на лекарства от България в страни от ЕС. Всички телевизии показваха няколко сака, натъпкани с хапове. Появи се и удобният чужденец - организатор на канала, чрез когото аспиринът и антибиотикът от болниците, които всички ние плащаме (поне такива бяха хаповете от телевизионните репортажи), лекува протеклите носове на по-богатите западноевропейци. И така според думите на министър Кирил Ананиев става въпрос за източване от бюджета на НЗОК на стотици милиони лева. Дисциплинираме системата на здравеопазването, гръмко заяви пред медиите министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
Паралелният износ нанася щети на здравната система за стотици милиони, но едва ли точно разкритият канал и показаните сакове струваха "стотици милиони лева". Какво е мястото в тези престъпни канали на големите фармацевтични босове, един от които е зам.-председател на НС и лидер на партия "Воля"?
През май 2017 г. Валя Ахчиева в предаването си "Открито" по БНТ направи разследване за т.нар. паралелен износ, визирайки скъпоструващото лекарство Хумира.
Humira съдържа активното вещество адалимумаб - селективно имунопотискащо средство. Humira е предназначен за лечение на полиартикуларен ювенилен идиопатичен артрит при деца на възраст 2-17 г.; артрит, свързан с ентезит, при деца на възраст 6-17 г.; и болест на Крон при деца на възраст 6-17 г. Това е лекарство, което намалява възпалителния процес при тези заболявания. Активното вещество адалимумаб е човешко моноклонално антитяло, произведено от клетъчни култури. Прилага се през 2 седмици. Една инжекция Хумира в България струва 1600 лв., а в Германия - 1878 евро.
Какво представляват болестите, при които се прилага лекарството?
Ювенилният идиопатичен артрит (ЮИА) е хронично заболяване, характеризиращо се с персистиращо възпаление на ставите. Типичните признаци на възпаление на ставите са болка, подуване и ограничение на движението. "Идиопатичен" означава, че ние не знаем причината за заболяването, и "ювенилен" в този случай, означава, че появата на симптомите обикновено е преди 16-годишна възраст.
Синовиалната мембрана е тънко вътрешно покритие на ставната капсула, която при артрит става много по-плътна и изпълнена с възпалителни клетки и тъкан и произвежда по-голямо количество ставна течност във вътрешността на ставата. Това причинява подуване, болка и ограничение на движението. Характерен белег на ставното възпаление е скованост в ставите, която настъпва след продължителни периоди на почивка. Поради това е особено изразена в сутрин (сутрешна скованост). Детето често се опитва да намали болката, като държи ставата в полусгъната позиция. Тази позиция се нарича "aнталгична", за да се подчертае фактът, че е насочена към намаляване на болката. Ако продължи по-дълго (обикновено повече от 1 месец), тази ненормална позиция води до скъсяване (контрактура) на мускулите и сухожилията и развитие на флексионна (сгъната) деформация.
През януари 2017 г. МЗ и Агенцията по храните само за месец са засипани с над 100 сигнала от пациенти, които алармират, че не могат да намерят лекарството по аптеките. Пет месеца по-късно нито един компетентен орган не е установил кой извършва паралелния износ, колко и как печели, нарушение ли е това, престъпление ли е и как пациентите да бъдат защитени, констатира разследването. Ахчиева показва Решение №1132 на КЗК от 22 декември 2016 г., произнасящо се по производство по преписка за извършване на секторен анализ на пазара на търговия на дребно с лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК (анализ за периода 2010-2015 г.).
Въпросното решение не е взето предвид от никого, а институциите казват, че не знаят за него. В решението са посочени конкретни фирми, които извършват паралелен износ на скъпоструващи лекарства. Там е посочена и фирмата "Трейднет България", излизаща в търговския регистър на името на Веска Марешка, 73-годишната майка на Веселин Марешки. Тя представлява и фирмата "Фармнет", която е търговец на едро на лекарства. В Съвета на директорите влиза и съпругата на Марешки - Светлана Марешка, в миналото там е бил и самият настоящ зам.-председател на парламента.
По свидетелство на пациент от Бургас той е получил скъпоструващото лекарство в аптека на Веселин Марешки и вкъщи видял, че в опаковка на български език има инжекция Хумира с упътване на турски език, която не е разрешена за употреба в България и в ЕС. Оказва се, че с лекарството Хумира се прави паралелен износ. В България се клонират две лекарства Хумира, но и двете са менте, защото по НЗОК е отчетена и платена оригинална кутийка с контрабандна инжекция, а за паралелен износ отива оригинална инжекция във фалшива кутийка.
В първата част на разследването беше показано, че "Фармнет" снабдява с Хумира аптека "Марешки" в Силистра, а тази аптека е на първо място за 2014 г. по получени пари от НЗОК за този медикамент (за болни с диагноза ревматоиден артрит). Фирмата е подала в Изпълнителната агенция по лекарствата уведомления за бъдещи намерения за износ на още редица скъпи препарати, някои от които животоспасяващи.
През 2012 г. Веска Марешка продава "Трейднет България" на руската гражданка Нина Катченко, която осъществява реекспорта на лекарства. Катченко е упълномощила Веска Марешка да я представлява пред държавни институции, но според законите у нас упълномощеното лице не носи отговорност за действията на фирмата. Разрешението на "Трейднет България" за търговия на едро с лекарствени продукти е получено от Изпълнителната агенция по лекарствата, фирмата има склад във Велико Търново, от който тръгват всички лекарства за Европа.
Според Наредба №39 двете фирми - "Фармнет" и "Трейднет България", които имат склад на един и същи адрес, трябва да имат два отделни входа. Според главния фармацевт на "Фармнет" вторият склад е някъде вътре в сградата. Но така или иначе, ако в сградата има два склада на двете фирми, това означава, че едната е вносител на лекарствата ("Фармнет") и оттук тръгват лекарствата за аптеки "Марешки". Но пак оттук тръгват и лекарствата за Европа през износителя "Трейднет България", посочва Ахчиева. На адреса в Ихтиман, посочен като седалище на "Трейднет България" - ул. "Ивайло" 39, няма такъв офис.
Ахчиева сигнализира ИАЛ, а от контролния орган установяват, че двете фирми са със складове на един и същи адрес. Помещенията на "Трейднет България" са заключени, направени са снимки, които показват, че там няма лекарства. Помещенията са разположени на партерен етаж в самостоятелна сграда, в която се намират помещенията и на "Фармнет".
Валя Ахчиева разкри и коя е рускинята Нина Катченко. Възрастната рускиня живее на семейни начала с бащата на съпругата на Марешки - Светлана! Бащата е Александър Мозюкин.
От Националната агенция по приходите обясняват, че "Трейднет България" е осъществила паралелен износ за първото тримесечие на 2017 г. на обща стойност 5 млн. лв. Изнесени са лекарства за Румъния - за над 3 млн. лв., за Германия - за над 1,2 млн. лв., за Англия - за над 82 хил. лв., за Чехия - за над половин милион лева. "Фармнет" е продала лекарства на "Трейднет" за близо 3 млн. лв.
У нас има 11 органа за борба с корупцията, заяви Валя Ахчиева, и всички, както обикновено не знаят... нищо!
Зам.-председателят на НС обича да говори срещу контрабандата, срещу сивия сектор. Обича и да се снима с деца с увреждания. Но колко от тези деца живеят в болка заради фалшивите лекарства на Марешки?
Що се отнася до дисциплиниращия ефект, търсен от шефа на МВР, то определено акциите на прокуратурата от преди месец имат такъв - партията на Марешки ще подкрепи правителството.
Господин Борисов, болката на децата ли е цената на тази подкрепа?Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ