21 Ноември 2018сряда21:07 ч.

Левицата предупреди за заплаха за финансовата сигурност

/ брой: 12

автор:Ростислава Иванова

visibility 310

За заплаха за финансовата сигурност, а оттам и за националната предупредиха от БСП. Проблемът е разкрит в доклади на прокуратурата и ДАНС за приходните агенции, стана ясно от думите на Корнелия Нинова. "За съжаление законът забранява да си служа с имена на хора, фирми и числа за злоупотреби и корупция. Но мога да предоставя информация, че в резултат на тези проверки, на разпити на свидетели и на експертизи, е направен извод за заплаха за финансовата сигурност на страната, а оттам и за националната сигурност. Констатация на правоохранителните органи на България, не от опозицията и не само заради вота на недоверие", обобщи тя.
Нинова отбеляза, че обикновено, когато се говори за корупция, става въпрос за разходването на парите. "Не можах да намеря случай, в който да сме говорили за корупция в приходите. Като внесем мотивите за вота на недоверие, ще видите, че в тях има такава част - корупция в приходите", заяви в декларация Корнелия Нинова. Лидерът на БСП припомни, че на 20 декември парламентарната група е изискала от Главната прокуратура да предостави информация за проверка на приходните агенции, извършена от нея и ДАНС. На 9 януари т.г. в секретното деловодство на НС постъпват исканите документи, плюс писмо от финансовия министър Владислав Горанов.
Лидерът на БСП се възмути, че констатациите и указанията от главния прокурор стоят на бюрото на премиера от август 2016 г., а все още нищо не е направено. "Констатациите към 4 януари са, че проблемът е същият. За съжаление не мога да го разкажа, защото е секретна информация. Искаме истината да стане достояние - за каква корупция става дума, защо министър-председателят година и седем месеца не е взел мерки, покровителства ли се тя на най-високо равнище в страната", настоя Нинова.
Затова БСП поиска днес на председателски съвет да се реши дали докладите да се разсекретят, или документите да бъдат разгледани на закрито заседание на парламента. Вярвам, че те ще помогнат на народните представители да си направят верните изводи и да преценят как да гласуват на вота на недоверие за корупция, заяви Нинова.

В доклада на ДАНС се отчита, че уж затворената информационна система е пробита, съобщи "Клуб Z". Медията твърди, че в констатациите се твърди, че платформата е манипулирана не само отвътре, но и от компютри отвън. Проблем за хващането на манипулацията било, че достъпът до системата ставал само с една парола за всички служители, съобщава медията. ДАНС е установила и пробив от компютри външни за системата. Прокуратурата е направила проверка по тези данни, но всичко приключило без резултат. В доклада се съдържали и показания на митничари, които отричали да знаят за манипулации в системата.


От ГЕРБ се скриха зад ДАНС
След призива на БСП за разсекретяване на докладите за приходните агенции от ГЕРБ изразиха принципно съгласие, но прехвърлиха топката на ДАНС. "Споделяме мнението, че този доклад трябва да бъде разсекретен, за да може обществото да се запознае с него, да види, че няма нищо експлозивно и нищо от това, което в момента се вменява на правителството. Но, за съжаление, ние не можем да го разсекретим, а само този, който го е засекретил", опита да се измъкне депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Гербаджиите определиха притесненията на социалистите като политическа димка и лъжа, с която се наливало медийно внимание към вота на недоверие.
"Този доклад е по сигнал на Агенция "Митници" към ДАНС и съответно прокуратурата. Той е на база на извършените проверки от ДАНС под наблюдението на наблюдаващ прокурор и е завършил с девет констатации на слабости в Българската акцизна информационна система (БАЦИСЮ), но няма констатирани нарушения за образуване на дело и няма констатирани вмешателства в системата", разкри още детайли Николов. По думите му докладът е предоставен на министър-председателя, който го е предал на министъра на финансите и са предприети "действия за отстраняване на слабостите". Александър Николов от ГЕРБ също заяви, мерки са предприети от агенция "Митници" и софтуерният разработчик. По думите му били спрени "излишни процеси в сървърите" и е изградена система за мониторинг на мрежовата свързаност.

"Обединени патриоти" се разпаднаха

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 227

Бизнесът изригна срещу протестите

автор:Ростислава Иванова

visibility 16

/ брой: 227

63% смятат, че медиите са зависими

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 227

Правителствена болница става детска

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 227

БЕХ ще спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 227

Бум на фалшиви сайтове около Черния петък и празниците

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 227

Агросекторът бележи ръст от 8,9%

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 227

Ремонтите на подвижен състав в БДЖ трябва да приключат догодина

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 227

Конгресът и Тръмп в сблъсък за убийството на Хашоги

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 227

Меркел пред Бундестага: Да подкрепим пакта на ООН за миграцията

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 227

Южнокореец оглави Интерпол

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 227

Кратки новини

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 227

Партии или диктатура

visibility 15

/ брой: 227