14 Декември 2018петък20:19 ч.

ГЕРБ си осигурява гласове в НС за Истанбулската конвенция

Православната църква и Главното мюфтийство се обявиха против Истанбулската конвенция, Марешки се отметна, патриотите шикалкавят

/ брой: 12

автор:Велиана Христова

visibility 898

Трети ден продължава масиран външен натиск върху България за подписването на т.нар. Истанбулска конвенция на Съвета на Европа срещу насилието над жени и домашното насилие. В България се разпространява невярна информация за съдържанието й, заяви завчера главният секретар по изпълнението на конвенцията Бриджит О'Лохлин. Документът не въвежда трети пол и не легализира еднополовите бракове и съжителства, отсече тя.  
Истанбулската конвенция е много важна за жените в Европа и въобще. Тя въвежда стандарти за борба с насилието срещу жени. Абсолютно погрешно е да се интерпретира, че конвенцията има нещо общо с "трети пол" и че обвързва държавите с въвеждане на еднополови бракове. Конвенцията е само за дискриминацията срещу жени, добави О'Лохлин. Имало спекулации около думата "джендър" и Съветът на Европа ще прати у нас нов превод на Конвенцията. Дамата не обели и дума за Обяснителния доклад, неразделна част към Конвенцията, който не е преведен на български, но може да се види на основните езици в сайта на организацията. Докладът обяснява съдържанието на всеки текст от документа и в него изрично се посочва, че защитата според конвенцията се простира и върху гейове, лисбийки, травестити, хора с нестандартна сексуална ориентация, бисексуални, транссексуални и че темите, свързани с тях - при това "от специален интерес", трябва да се изучават в образователните програми от най-ранна възраст. Според доклада, действия срещу този вид хора се приравняват с насилието срещу жени. Няма никакъв проблем с превода, а конвенцията, обсъждана на различни езици в различни страни, среща навсякъде съпротива, коментираха вчера леви депутати у нас. А пред Епицентър арх. Христо Генчев напомни, че "джендъристите" в САЩ търпят тежко поражение и затова сега е натискът джендър идеологията да се прехвърли в Европа. Важното е да ни накарат да я ратифицираме, пък после принудително ще променяме законите под чужд натиск, предупреди той и сравни ситуацията с натиска да приемем фашисткия Закон за защита на нацията през 1941 г.  
По време на представянето на приоритетите на България за председателството вчера пред Европарламента в Страсбург Елена Валенсиано от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, зам.-председател на ПЕС, призова Борисов България да ратифицирана Истанбулската конвенция. Борисов отговори, че именно БСП (член на ПЕС - б.а) взе решение да не я подкрепи в парламента. Ще положа всички усилия конвенцията да мине в парламента, отсече Борисов.
"В конвенцията има заложени текстове, които ще доведат до разрушаването на един традиционен християнски морал, който в България го има. Ние сме категорично против ратифицирането на Истанбулската конвенция. Бог е създал само два пола", заяви вчера Ловчанският митрополит Гавриил. В близките дни се очаква официално становище на БПЦ по документа, който управляващите искат да наложат на българския народ.
"Няма друг пол освен двата пола. Оттам нататък всеки има право да решава сам", заяви главата на мюсюлманското вероизповедание у нас Мустафа Хаджи в интервю пред БНР. "Обществото трябва да има някакъв ориентир, по който да върви. Ако загубим ориентира, ще загубим и нашето битие. Ориентирът не сме си го измислили ние и не сме поставили началото му", подчерта главният мюфтия.
До момента от парламентарните ни партии само ДПС не е обявило позиция по темата. ГЕРБ послушно са за ратифицирането й, макар някои техни депутати да са против, БСП с решение на Националния си съвет се обяви против. Борис Янчев от патриотите - досега яростни противници, изведнъж заяви, че ако новият превод ги удовлетворява, ще са за. Волен Сидеров обаче съобщи, че "Атака" ще е твърдо против. Никой журналист не попита чел ли ПФ доклада към конвенцията. А Марешки, който досега също беше противник на документа, изведнъж се извъртя на 180 градуса - вчера се разбра, че "Воля" ще гласува ратифицирането. Дебатите по конвенцията в НС ще са на 23 януари (вторник).

Още по темата

                  
                   
                   

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243