18 Ноември 2018неделя04:52 ч.

Пентагонът изпитвал дискомфорт от Русия

През тази година се очаква ВВС да получат първите изтребители Су-57

/ брой: 12

автор:Георги Георгиев

visibility 413

Никой от нас не се чувства комфортно в положението, в което сега се намираме. С тези думи председателят на Комитета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ Джоузеф Дънфорд коментира във вторник в Брюксел мащабната модернизация на руските въоръжени, която се провежда през последните пет-шест години. "Няма нито една съставляваща на руските въоръжени сили, която в една или друга степен да не е модернизирана през последното десетилетие", казва още Дънфорд, цитиран от руски медии, които се позовават пък на официалния сайт на Пентагона.
Генералът казва още, че безпокойството на американските военни се усилвало, като наблюдавали инвестициите, които Москва прави в модернизацията на ядрените сили, флота, космическата отбрана, новите възможности за водене на електронна война. Трябва да се напомни, че възможностите на САЩ и Русия за модернизация на армиите им са несъпоставими. Официалният бюджет за отбрана на Русия за 2018 г. е над 47,7 млрд. долара, а на САЩ - 692 млрд. долара.
Някои от оръжейните системи, които са най-коментирани, са новият изтребител Су-57 и хиперзвуковата противокорабна ракета "Циркон". И двете са в много напреднал стадий на разработка. Очаква се през т.г. във ВВС ще постъпи първата партида от 12 изтребителя Су-57. Те ще са опитна партида за войскови изпитания и ще бъдат оборудвани с т.нар. двигател от "първи етап" АЛ41Ф1. В момента други 10 опитни образеца от Су-57 отработват програмата за заводски изпитания. Най-новият руски изтребител вече получи и двигателя от "втори етап", наречен условно "изделие 30". Летателните изпитания на двигателя ще продължат поне три години, съобщи руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Очаква се новият двигател да позволи на Су-57 да лети на свръхзвукова скорост в крейсерски режим.
Друга модерна разработка, "широко обсъждана в западния печат", е хиперзвуковата ракета "Циркон". Преди дни германското списание "Щерн" публикува статия, в която разясни на западната аудитория каква опасност за американските самолетоносачи представлява "Циркон". С тази ракета се предвижда да бъдат въоръжени модернизираните атомни крайцери тип "Киров" и многоцелеви атомни подводници. Пред РИА "Новости" бившият командващ на Балтийския флот адмирал Владимир Валуев заяви, че преоборудването на тези кораби с новите ракети може да стане за половин година. Много експерти обаче са скептични за този срок. По думите на адмирала съвременните средства за ПВО могат да обстрелват летящи обекти със скорост не по-голяма от 2,5 пъти скоростта на звука. "Циркон" развива скорост шест пъти по-голяма от тази на звука. Това осигурява възможност на новата руска ракета, която сега минава изпитания, безпрепятствено да стигне до целта", пояснява адмиралът.
Първите 11 изтребителя Су-57 се очакват тази година във ВВС
 

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223